Skyddsbassäng

Samtidigt som min farmartank renoveras passar jag att ta i tu med en annan bränslerelaterad åtgärd jag funderat på en tid, nämligen att ordna en skyddsbassäng åt tanken. Trots att renoveringen dramatiskt minskar risken för läckage är den ändå inte helt obefintlig. Om t.ex. slangen trillar ner kan den suga hela tanken tom innan man hinner märka nåt och det har också hänt att traktorföraren varit lite okoncentrerad och ränt frontlastargafflarna rätt genom tankväggen. I såna fall spelar det ju ingen större roll om tanken var renoverad eller inte.

Skyddsbassängen är helt enkelt en stor balja som man ställer tanken i. Uppstår det läckage samlar baljan upp det istället för att det rinner ut i naturen. Det finns ett antal olika versioner i plåt eller plast. Den absolut fräckaste är Nafta-Nasu som är en plasttank formad som en gris, men den passar inte riktigt in på vår gårdsplan. Tyvärr….

För min del har jag tänkt gjuta baljan i betong för att sen kunna bygga tak och väggar på den. Ett litet hus smälter bättre in i gårdsmiljön än en liten plastgris, åtminstone enligt min mening. Nån form av tak krävs för att det skall vara nån idé med bassängen, om den är full med regnvatten den dag läckaget uppstår är den inte till nån större nytta.

Den lokala yrkesskolan Optima åtog sig att gjuta själva baljan som ett elevarbete, vilket var jättebra ur min synvinkel. Det är nämligen till fördel om man kan göra hela baljan i en gjutning. Gjuter man golv först och därefter väggar är det inte säkert att det blir helt tätt och då kan brännolja ändå sippra ut.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

6 reaktioner till “Skyddsbassäng”

  1. I mitt dagliga värv har jag sett en hel del oljeskador och kan bara konstatera att brännoljeläckage av större dignitet (över 500 liter)i samband med tveksamma försäkringar kan leda ett solitt jordbruk rakt i en konkurs. Och är försäkringarna i skick blir ändå saneringarna fruktansvärda idag.

  2. Har du nån känsla så där mellan tummen och pekfingret på vad en sanering kan gå lös på? Jag vet bara att det är dyrt, men inte hur dyrt.

  3. Alltså Nafta-Nasun passar om man kör med New Holland! 🙂
    Nog skämtat, det är fråga om välplacerade pengar. Har tanken läckt på sandjord, kan du få gräva halvvägs till Kina innan all förorenad jord är borta, om det är fråga om styv lera kan oljan smita väldigt långt åt sidorna och då kan det bli fråga om lika stora jordmassor.

  4. Jag är inte helt säker, har för mej att det beror på vilket försäkringsbolag och vilka villkor man har. I princip är det väl ansvarsförsäkringen som skall täcka en sån skada, men exakta villkoren varierar.

  5. Det kan blir fullständigt horribla räkningar. Värst på grovt grus, bäst på lera. Jag har upplevt att över 100 billass har grävts upp och körts från Närpes till Kokkola. Då skall man betala uppgrävningen, frakten, problemavfallsavgifter och sist och slutligen skaffa material till återställningen. I detta fallet talar vi om ca 5000 liter lätt brännolja. Saneringen tog ½ år och jag tror nog vi pratar 100.000 euro. Så en bassäng är nog billig. Men som vanligt, skomakarens son osv. Jag har sanerat ett 20 tal oljeutsläpp men har ingen bassäng runt egen tank. Jag rekommenderar var och en att kolla sina föräkringsvillkor i frågan.

Kommentarer är stängda.