Snö, snö och mera %”%¤(#”#”!/& snö …

Inte bara december gick till snöarbete. Nu verkar januari bli ännu värre. I fjol kom det mycket snö men den var lös och man körde bort den då man hade tid. Nu har de senaste blidvädren satt piskan på ryggen. Om inte snön är borta framför alla dörrar då det fryser så har man allvarliga bekymmer.

I dag körde jag bort snö hela dagen. Vi har gårdsplanen litet besvärlig då det finns byggnader runt omkring och man måste köra snön långa vägar ut på åkrarna. Det går för all del bra med schaktbladet men nära dörrarna måste man jobba för hand. Jag riskerar inte att köra schaktbladet genom dörren.

De stora taken är ett annat problem. De har plåt så snön kommer vanligen ner av sej själv men hur länge skall man vänta att den rasar ? Kör man för tidigt så blir det att börja om på nytt då snön rasar ned. Det är inte ofarligt att vistas under takkanten då det kommer flera hundra kilo snö ner med god fart.

Nu på kvällen fick jag äntligen snön bort. Jo, det kan ni väl gissa – det snöar igen …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Snö, snö och mera %”%¤(#”#”!/& snö …”

 1. Olika faller ödets lott. Hemma hade vi fått några centimeter snö under natten men här i stan där jag jobbar så hade man välsignats med nästan 40cm, vilken skillnad på endast 20 kilometers avstånd från varandra.
  Snöandet fortsätter utanför mitt kontorsfönster, dock så visar Forecas radar att hemtrakterna verkar förskonas. Bra så, kanske man inte behöver sätta sig på den hyttlösa traktorn och röja snö i kväll utan kan med gott samvete gå och pilla på nåt roligt projekt i garaget.

  (Snöras från taket är inte roligt – senast det var blidväder blev bilen halft begravd då jag i oförstånd lämnat den på ett mindre lämpligt ställe medan jag plogade gården…)

 2. Hej Nisse! Länge sedan senast och den gemensamma familjetilldragelsen.
  Här i Kristinestad har vi inte fått så särdeles mycket snö ännu, men det hinner ju komma mera.
  Du, som en lärdan och praktisk karl, vad säger du om följande problem, som jag har i snöröjningen med en skovel av glasfiber. Den löper bra, men då det är plussnö på och kylsnö under så vill den där snön inte lossa från skoveln. Kan man gör något åt detta eller är det bara och svettas? Kunde silikon sprutas eller gnidas på?

 3. Jag har faktiskt haft samma problem med aluminiumskovel. Och det blir tungt då snön fryser fast i skoveln.

  Jag har inte prövat men det borde fungera med nån sorts smörja som inte fryser. Själv har jag tänkt olja in skoveln men oljan slits säkert bort alldeles för fort. Silikon använder jag på gummilisterna i bildörrarna och där fungerar den så att listerna inte fryser fast. Men det skall ju litet större mängder till en hel skovel …

  Annars så är snö besvärlig. Vid en viss temperatur fryser den fast vid schaktbladet så traktorn står med framhjulen i vädret men är det kallare eller varmare så är det inga problem.

Kommentarer är stängda.