Tappat horn

Häromdagen hittade jag till min förvåning ett horn på foderbordet. Korna kan ibland slåss så hårt att hornslidan lossnar, sånt händer inte varje dag men är fullt möjligt. Lite förvånande var dock det faktum att jag inte hittade några blodspår. Blodkärlen sitter ganska ytligt i hornen och det brukar blöda rätt rejält när hornskidan lossnar.

Jag letade igenom gruppen och hittade först ingen ko med skadat horn. Efter lite noggrannare undersökningar såg jag att Celins horn hade ett tunt lager blod på ytan, trots att hornet annars såg helt normalt ut. Antagligen har hon för åtskilliga veckor sedan skadat hornet, men inte så illa att det lossnade direkt. Hornskidan har hållit på plats trots skadan och under det har det hunnit bildas nytt horn. Egentligen inträffar ju samma sak ibland när vi slår oss på tummen, nageln faller inte av direkt utan långt senare. Celin är helt oberörd och händelsen påverkar inte henne det minsta.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “Tappat horn”

  1. Oj! Något liknande har jag inte sett förr, men så har ju det största flertalet av de kor jag har haft omkring mig varit utan horn…

  2. Jag måste faktiskt medge att jag inte heller varit med om just det här förloppet, alltså att hornet lossnar OCH det finns friskt, färdigt horn under. Varje dag lär man sej nåt. 🙂

Kommentarer är stängda.