19 januari, 2011 av Mats

Tappat horn

Häromdagen hittade jag till min förvåning ett horn på foderbordet. Korna kan ibland slåss så hårt att hornslidan lossnar, sånt händer inte varje dag men är fullt möjligt. Lite förvånande var dock det faktum att jag inte hittade några blodspår. Blodkärlen sitter ganska ytligt i hornen och det brukar blöda rätt rejält när hornskidan lossnar.

Jag letade igenom gruppen och hittade först ingen ko med skadat horn. Efter lite noggrannare undersökningar såg jag att Celins horn hade ett tunt lager blod på ytan, trots att hornet annars såg helt normalt ut. Antagligen har hon för åtskilliga veckor sedan skadat hornet, men inte så illa att det lossnade direkt. Hornskidan har hållit på plats trots skadan och under det har det hunnit bildas nytt horn. Egentligen inträffar ju samma sak ibland när vi slår oss på tummen, nageln faller inte av direkt utan långt senare. Celin är helt oberörd och händelsen påverkar inte henne det minsta.

2 svar till “Tappat horn“

  1. Ika skriver:

    Oj! Något liknande har jag inte sett förr, men så har ju det största flertalet av de kor jag har haft omkring mig varit utan horn…

  2. Mats skriver:

    Jag måste faktiskt medge att jag inte heller varit med om just det här förloppet, alltså att hornet lossnar OCH det finns friskt, färdigt horn under. Varje dag lär man sej nåt. 🙂