Fibernät och mobil data

I dag blev det inget skogsarbete (och det är jag ganska nöjd över för det var VÅTT i skogen). Jag satt i Kouvola på ett optofiberseminarium och slöade i stället. Utom då jag höll föredrag. Det är 100 Mbit/s år 2015 som nu satt igång i södra Finland i form av “Hundra Megas landskap” där södra Karelen, Tavastland och Nyland är med.

Mycket har förändrats sedan vi med Ulf Grindgärds (Kristinestad) började åka land och rike runt och prata fibernät för 11 år sedan. Jag var bland annat i Närpes och pratade då tre kommuner skulle bilda ett gemensamt nät men det blidde bara Närpes i slutändan – Kristinestad drog sej ur men en enda rösts marginal. Även om kommunen senare enhälligt beslöt bygga fibernät (se http://www.krsnet.fi).

Nu talades det om 100 Mbit/s och om Gigabits nät medan man för 11 år sedan tyckte att telefonmodem dög bra (en viss minister) och att 10 Mbit/s var HELT i överkant. Nu var det frågan om att 100 Mbit/s börjar vara nedre gränsen. Men så hade vi det sorgliga Soneras representant som började dilla om 128 kilobit/s.

Om det blir 100 Mbit/s till år 2015 så inte är det Sonera och inte heller Elisa som bygger det nätet. De mindre bolagen som Lovisa telefonandelslag däremot har gått in för att bygga fibernät på allvar och det är ju trevligt. Men inte kan de tävla med oss än :-).

Det som däremot inte förändrats är illusionerna om ett trådlöst nät. Jag måste igen påpeka att Shannons teorem bevisar att man inte kan skicka mera än en viss mängd data över en kanal med givet frekvensband – oberoende av teknik. Så det finns inget hopp i framtiden ens. Och frekvenser är en bristvara som alla slåss om. Varför tor ni att digi-TV genomfördes så snabbt och hårdhänt ? Jo för att frigöra frekvensband.

Mobil data är pop. Och nu skall det komma 4G med 100 Mbit/s … Det som ingen berättar är att med givna frekvensband så får hundra 1 Mbit/s eller en 100 Mbit/s. Inga anslutningar har heller fått så mycket klagomål som just de mobila. Visst har jag mobil data-anslutning. För nödfall. Och från Ålands mobiltelefon. Varför i all världen Åland ? Jo, bara de använder två olika antennät här på fastlandet: dna och Elisa. Så här i våra trakter med dålig fältstyrka så har man två olika nät till förfogande. Viktigt på landsbygden med dålig täckning.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.