20 januari, 2011 av Nisse

Vete över 260 euro/ton (Paris)

För första gången sedan april  2008 gick slutpriset för vete på börsen i Paris över 260 euro/ton. I Hamburg var priset på B-vete (12 % protein, falltal 230)  258 euro/ton. E-vete (14 % protein,. falltal 275) var i Hamburg hela 290 euro. Nåja, det gläder oss men har ingen större betydelse för här betalas bara 215 euro/ton (Avena).

Viktigare är en bedömning att vetepriset knappast kommer att sjunka till sommaren som det brukar göra då folk säljer fjolårets vete för att göra rum för årets skörd. Torka och översvämningar ger oss en välbehövlig läxa – naturen är inte möjlig att kommendera och styra. Vi kan bara försöka anpassa oss.

Etiketter:

Ett svar till “Vete över 260 euro/ton (Paris)“

  1. Mats skriver:

    Det är verkligen en märklig situation. Jag har ett parti ekokorn som jag gärna skulle sälja. Ekomarknaden har inte hängt med i prisstegringen (den brukar leva ett lite eget liv) och i nuläget får man som sämst 190 €/t för ekokorn och 175 för konventionellt! Så liten prisskillnad har jag aldrig sett.

    M.a.o kan priset för frakten vara helt avgörande. Kan man köra spannmålen till en konventionell uppköpare med traktor men ekouppköparen fodrar lastbilstransport kan den lilla differensen göra att ekosäd går till konventionell förädling.