23 januari, 2011 av Sonja

Dräktig mjölkbonde

Det är rätt intressant att vänta barn i det här yrket. Förutom vissa praktiska problem, innebär den här tiden att man lätt drar paraleller mellan mig och korna.
Praktexemplet är graviditetens/dräktighetens läng; sådan matte, sådan ko. Båda bär 9 månader.
Det här med mjölkproduktion är också en intressant grej. Hittills har det ordet alltid hängt ihop med mjölkkilon, hur ska man få kon att mjölka tillräckligt mycket, med tillräckliga halter och tillräckligt länge. Så det har varit vissa anpassningssvårigheter med att läsa om människans mjölkproduktion och huruvida det kommer mjölk eller inte.
Då man ännu sen läser om oxytocin som används vid födseln (och till att få kon att ge ner mjölk) och olika hjälpmedel att få barnet till världen(och jämför dem med kornas motsvarande) är det bäddat för tvetydiga kommentarer. Till all tur är jag och Antte inom samma bransch, annars hade det blivit svårt att förklara. 😀

En fråga jag har fått svara på ett par gånger ( också för mig själv) är följande: När du nu har sett kor som kalvar, är det inte då lättare att sätta sig själv i motsvarande situation? Svar: jo och nej. Det är ju vanskligt att jämföra dessa händelser, men principen är den samma i båda. 9 gånger av 10 går allt bra, men så finns den där tionde gången kvar då allt inte går som det ska. Visst har jag säkert nån nytta av att ha varit med om födslar tidigare, men inte hjälper det mig att vara förberedd på vad jag har framför sig. Men en sak kan jag nog säga, min respekt för korna som kalvar i regel en gång om året, har nog mångdubblats. Jag vågar nämligen lova att mitt kalvningsintervall kommer att överskrida 365d. 😛

6 svar till “Dräktig mjölkbonde“

 1. Mats skriver:

  Jag minns att jag noterade samma sak när vi i tiderna väntade Hannes. Likheterna mellan kor och mänskor är bitvis större än man skulle önska. 🙂

  En stor skillnad upptäcktes dock när det gällde igångsättning av förlossning. Hustrun åt igångsättningspiller som om de hade varit lösgodis, men det hände inte ett smack. När veterinären ger en spruta vet man att kalven är ute om ett par timmar.

  Därmed inte sagt att man skall ringa veterinären i stället för barnmorskan… 😉

 2. Marlene skriver:

  Jag väntar med spänning på vad ni skall sätta för namn på barnet.Kalvarna får ju så roliga namn. Ha det bra .

 3. Per-Erik skriver:

  Hoppas det går bra för er! Roligt med tillökning i familjen!

 4. Nisse skriver:

  Vi väntar också tillökning i juni (barnbarn) så det blir en intressant månad. Problemet är att vi nu får så många födelsedagsfester i juni så man inte hinner göra annat än festa …

 5. Marianne skriver:

  Hej ! Då jag i tiden hade getter som ”killade” – dvs nedkom med killingar (inte get-ingar ) gav jag malt åt de nyblivna mödrarna. Med malt fick jag min egen mjölkproduktion upp i sådana volymer att jag kunde ha gett di åt femlingar…
  Tyckte inte om öl, så jag bryggde maltdricka: kokande vatten över malten, aningen citron + aningen socker i ….
  Rekommenderar varmt – och önskar lycka till !!!
  Och glöm mjökmaskinen för människor -och handmjölka vid behov 😉

 6. Sonja skriver:

  Tack ska ni ha för alla gratulationer och tips. Det närmar sig dag för dag, spänningen växer i samma takt. Och Mats, jag håller mig nog till barnmorskan. 😛