Dräktig mjölkbonde

Det är rätt intressant att vänta barn i det här yrket. Förutom vissa praktiska problem, innebär den här tiden att man lätt drar paraleller mellan mig och korna.
Praktexemplet är graviditetens/dräktighetens läng; sådan matte, sådan ko. Båda bär 9 månader.
Det här med mjölkproduktion är också en intressant grej. Hittills har det ordet alltid hängt ihop med mjölkkilon, hur ska man få kon att mjölka tillräckligt mycket, med tillräckliga halter och tillräckligt länge. Så det har varit vissa anpassningssvårigheter med att läsa om människans mjölkproduktion och huruvida det kommer mjölk eller inte.
Då man ännu sen läser om oxytocin som används vid födseln (och till att få kon att ge ner mjölk) och olika hjälpmedel att få barnet till världen(och jämför dem med kornas motsvarande) är det bäddat för tvetydiga kommentarer. Till all tur är jag och Antte inom samma bransch, annars hade det blivit svårt att förklara. 😀

En fråga jag har fått svara på ett par gånger ( också för mig själv) är följande: När du nu har sett kor som kalvar, är det inte då lättare att sätta sig själv i motsvarande situation? Svar: jo och nej. Det är ju vanskligt att jämföra dessa händelser, men principen är den samma i båda. 9 gånger av 10 går allt bra, men så finns den där tionde gången kvar då allt inte går som det ska. Visst har jag säkert nån nytta av att ha varit med om födslar tidigare, men inte hjälper det mig att vara förberedd på vad jag har framför sig. Men en sak kan jag nog säga, min respekt för korna som kalvar i regel en gång om året, har nog mångdubblats. Jag vågar nämligen lova att mitt kalvningsintervall kommer att överskrida 365d. 😛

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

6 reaktioner till “Dräktig mjölkbonde”

 1. Jag minns att jag noterade samma sak när vi i tiderna väntade Hannes. Likheterna mellan kor och mänskor är bitvis större än man skulle önska. 🙂

  En stor skillnad upptäcktes dock när det gällde igångsättning av förlossning. Hustrun åt igångsättningspiller som om de hade varit lösgodis, men det hände inte ett smack. När veterinären ger en spruta vet man att kalven är ute om ett par timmar.

  Därmed inte sagt att man skall ringa veterinären i stället för barnmorskan… 😉

 2. Jag väntar med spänning på vad ni skall sätta för namn på barnet.Kalvarna får ju så roliga namn. Ha det bra .

 3. Vi väntar också tillökning i juni (barnbarn) så det blir en intressant månad. Problemet är att vi nu får så många födelsedagsfester i juni så man inte hinner göra annat än festa …

 4. Hej ! Då jag i tiden hade getter som “killade” – dvs nedkom med killingar (inte get-ingar ) gav jag malt åt de nyblivna mödrarna. Med malt fick jag min egen mjölkproduktion upp i sådana volymer att jag kunde ha gett di åt femlingar…
  Tyckte inte om öl, så jag bryggde maltdricka: kokande vatten över malten, aningen citron + aningen socker i ….
  Rekommenderar varmt – och önskar lycka till !!!
  Och glöm mjökmaskinen för människor -och handmjölka vid behov 😉

 5. Tack ska ni ha för alla gratulationer och tips. Det närmar sig dag för dag, spänningen växer i samma takt. Och Mats, jag håller mig nog till barnmorskan. 😛

Kommentarer är stängda.