24 januari, 2011 av Mats

Baracken

Årets säsong i skogen tog sitt första stapplande steg i.o.m. att skogsbaracken kördes ut till den tilltänkta avverkningsytan. Baracken fungerar som socialt utrymme i skogsarbetet, där man vilar mellan passen med motorsågen, filar kedjan, dricker lite kaffe o.s.v. Visst är det trevligt att sitta vid en brasa i skogen också, men när svetten på ryggen börjar frysa till is och man fortfarande har kedjan ofilad är det inte fullt så trevligt. Därtill är baracken ganska tacksam att förvara bränsle och annat i, så slipper man leta efter nedsnöade bensindunkar och fälljärn.

Själva huset har tidigare tjänat som stall åt grannens ponny och när dottern i tiderna gjorde sig av med ponnyn fick min pappa överta stallet. Samtidigt hade lokala båttillverkaren Nautor storstädning och slängde bl.a. ut en specialvagn de använt för att flytta halvfärdiga båtar mellan sina hallar. Förvånande nog visade det sig att grannens stall passade nästan exakt på Nautors vagn vilket gav stallet hjul och dragbom i ett nafs! Det innebär också att vår skogskoja har ett underrede i aluminium (byggt av masten till en Swan-båt), vilket kanske kan anses som en viss överkvalitet med tanke på användningsområdet.

Den här byggnaden är kanske inte det mest livsnödvändiga redskap man kan hitta på gården och visst har frågan nångång ställts om det är vettigt att ha en skogsbarack med tanke på att vi inte har mer än 15 ha skog. Svaret brukar vara att det garanterat inte är nån lönsamhet i det men att det å andra sidan inte heller är värt att frysa för en så liten skogsareal som 15 ha . Det här handlar om trivsel, inte ekonomi. 🙂

7 svar till “Baracken“

 1. Nisse skriver:

  Det är nog så bra att vara utan koja – då blir det mera gjort. Man måste arbeta hela tiden för att hålla värmen uppe och då man inte orkar mera så är det bara att åka hem :-).

  Nåja, jag hade tänkt bygga om hönsburen och använda den som skogskoja också men det behövs inte i år eftersom jag hugger i hemskogen och bara har två minuters väg hem över åkern …

 2. Mats skriver:

  Den kommer onekligen mest till sin rätt när man avverkar lite längre hemifrån. Fast i år är det väl dryga 10 minuters promenad till hygget och jag har ändå gärna kojan till hands. Bl.a. är det bra att kunna ha med sig två underskjortor och torka dem turvis.

  Dessutom brukar det dyka upp alternativa användningar som byggbod, foderlager i kohagen eller nåt annat under sommarhalvåret.

 3. Läsare skriver:

  Det ser ut som ett ypperligt utrymme för ändamålet! Varför skulle man inte använda det, ävenom man inte råkar ha landets största avverkningsarealer? Grattis till kojan, det är nog en och annan som avundas den, kan man tänka!

 4. Torbjörn skriver:

  Fin barack! Jag har sett en i glasfiber som Schaumans huggare använde i tiden, den lyfts med kedja eller truckgafflar, men din är nog finare!

 5. Mats skriver:

  Faktum är att det finns en hel del rätt avancerade ”husvagnar” för skogsändamål på sina håll. Vissa är försedda med verkstad och värmepanna. Exempelvis http://www.blocket.se/kristianstad/KONKURSANBUD__Norrlandsvagn_31773424.htm?ca=4&w=3

  Jag tackar för komplimangerna till vagnen, men måste påpeka att jag nog inte har nån del i dess tillblivelse. Jag har bara övertagit den. 🙂

 6. Fialisa skriver:

  Har du tur så hittar du ju en liten lakritsbit i något hörn i baracken efter lillasysters godisförsäljning. 🙂

 7. Mats skriver:

  Den är nog uppäten för länge sedan. 🙂 Baracken tjänade alltså som sommarkiosk ett tag under 90-talet. Det är således något av ett multifunktionshus som kan användas till både det ena och det andra. I höstas var den förresten utlånad som bygglager.