Baracken

Årets säsong i skogen tog sitt första stapplande steg i.o.m. att skogsbaracken kördes ut till den tilltänkta avverkningsytan. Baracken fungerar som socialt utrymme i skogsarbetet, där man vilar mellan passen med motorsågen, filar kedjan, dricker lite kaffe o.s.v. Visst är det trevligt att sitta vid en brasa i skogen också, men när svetten på ryggen börjar frysa till is och man fortfarande har kedjan ofilad är det inte fullt så trevligt. Därtill är baracken ganska tacksam att förvara bränsle och annat i, så slipper man leta efter nedsnöade bensindunkar och fälljärn.

Själva huset har tidigare tjänat som stall åt grannens ponny och när dottern i tiderna gjorde sig av med ponnyn fick min pappa överta stallet. Samtidigt hade lokala båttillverkaren Nautor storstädning och slängde bl.a. ut en specialvagn de använt för att flytta halvfärdiga båtar mellan sina hallar. Förvånande nog visade det sig att grannens stall passade nästan exakt på Nautors vagn vilket gav stallet hjul och dragbom i ett nafs! Det innebär också att vår skogskoja har ett underrede i aluminium (byggt av masten till en Swan-båt), vilket kanske kan anses som en viss överkvalitet med tanke på användningsområdet.

Den här byggnaden är kanske inte det mest livsnödvändiga redskap man kan hitta på gården och visst har frågan nångång ställts om det är vettigt att ha en skogsbarack med tanke på att vi inte har mer än 15 ha skog. Svaret brukar vara att det garanterat inte är nån lönsamhet i det men att det å andra sidan inte heller är värt att frysa för en så liten skogsareal som 15 ha . Det här handlar om trivsel, inte ekonomi. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

7 reaktioner till “Baracken”

  1. Det är nog så bra att vara utan koja – då blir det mera gjort. Man måste arbeta hela tiden för att hålla värmen uppe och då man inte orkar mera så är det bara att åka hem :-).

    Nåja, jag hade tänkt bygga om hönsburen och använda den som skogskoja också men det behövs inte i år eftersom jag hugger i hemskogen och bara har två minuters väg hem över åkern …

  2. Den kommer onekligen mest till sin rätt när man avverkar lite längre hemifrån. Fast i år är det väl dryga 10 minuters promenad till hygget och jag har ändå gärna kojan till hands. Bl.a. är det bra att kunna ha med sig två underskjortor och torka dem turvis.

    Dessutom brukar det dyka upp alternativa användningar som byggbod, foderlager i kohagen eller nåt annat under sommarhalvåret.

  3. Det ser ut som ett ypperligt utrymme för ändamålet! Varför skulle man inte använda det, ävenom man inte råkar ha landets största avverkningsarealer? Grattis till kojan, det är nog en och annan som avundas den, kan man tänka!

  4. Fin barack! Jag har sett en i glasfiber som Schaumans huggare använde i tiden, den lyfts med kedja eller truckgafflar, men din är nog finare!

  5. Den är nog uppäten för länge sedan. 🙂 Baracken tjänade alltså som sommarkiosk ett tag under 90-talet. Det är således något av ett multifunktionshus som kan användas till både det ena och det andra. I höstas var den förresten utlånad som bygglager.

Kommentarer är stängda.