29 januari, 2011 av Nisse

Premiär på Hindersby teater

I går kväll hade ”Inga feila he någa” premiär. Det blev succe direkt. Publiken var helt med på noterna i den humoristiska berättelsen om byns 50-tal. Den här veckans föreställningar är slutsålda men det kan finns biljetter kvar till nästa veckas föreställningar.

Här dricker Tåtti och Reenålt kaffi på andelstorken i väntan på att Simos Verner skall komma med ett lass. Det är verkliga personer och (nästan) verkliga händelser som pjäsen handlar om. Verner själv satt i publiken – numera som en pigg 90-åring.

Förutom Damklubbens möte om den hemliga tältresan till Punkaharju – som inte länge var så hemlig då pjäsens central-Sandra skvallrade åt Valter – så handlar det om skolan, ålderdomshemmet, doktor och död samt om då TV:n kom till byn.

Vår granne, Skoars Ruuni, var den första som hade TV och då samlades förstås bysborna där på kvällarna för att beskåda underverket. Det var bara Skoars som inte hade tid att se på TV för Dagmar kokade kaffe åt hela patrasket medan Runar bråkade med antennen så att det skulle synas något annat än snö i rutan. Programmen var ju på finska som inte många förstod men intresset minskade inte för det.

Dråplig var scenen med pastorn på ålderdomshemmet med den kärlekskranka köksan – som senare blev pastorska. I bakgrunden hördes gummornas kommentarer av välkänd sort.

Centralfröken som var pjäsens berättare och blandade sej i allting överallt blir i slutet bortrationaliserad då byns telefonförening överförs till statliga Tele och centralen automatiseras. 60-talet dansas in på lokalen i förväntan på en ännu bättre framtid – 50-talet var de stora framstegens tid då allting gick framåt, kriget började glömmas bort och – mycket viktigt – kafferansoneringen tog slut.

Jag är inte med i teatern i år men filmar den för eftervärlden. Så mycket arbete och tid har lagts ned på teatern att den absolut bör förevigas. En ny videokamera med HD och allt har införskaffats för ändamålet. Nu är problemet bara filmaren bakom kameran som är ganska dålig. Men jag tänkte filma alla föreställningar så kanske någon kan klippa ihop råfilmen till nånting sevärt.

Det blir nu en intensiv teatervecka för hela halva byn. På dagarna i skogen och på kvällarna på teatern. Inga större fritidsproblem.

Etiketter:

3 svar till “Premiär på Hindersby teater“

 1. Kalle skriver:

  Det verkar som om Österbottniska revyer och era där nere skulle vara lite annorlunda konstruerade. Här är det oftare en nummerrevy utan sammanhang och gärna med lite olokala nummer med. Eller som årets Böle-Närpes revy heter:Sekasoppa / Blaandveljin

 2. Nisse skriver:

  Nädå, vi har också den världsberömda Liljendalrevyn som tar upp oilka aktuella saker (opa östnyylendskå). Den har fungerat i 20 år redan. Hindersby teater är litet annorlunda – kanske främst för att Isa är teaterproffs. Fast vi har också gamla traditioner från 30-talet då byns store författare och kulturpersonlighet Sigge Strömberg sysslade med teater – två premiärer per år ! Farsan var med på den tiden.

  Men TV gjorde slut på byateatern som så mycket annat på 50-60-talet.

 3. Ingela skriver:

  Min Morgon berättade om revyn i torsdags, programmet finns på Arenan: http://arenan.yle.fi/video/1645084 . Det börjar efter BUU-klubben!