4 februari, 2011 av Sonja

Vinterns avverkning

Som det redan många gånger har skrivits, har snön krånglat till det för skogsavverkningarna i år. Dels har det, att det finns så mycket snö att man inte vill komma fram, hindrat skogsarbetet. Dessutom har snön isolerat marken så pass bra att det inte uppstått någon som helst tjäle,så man kan inte köra överallt i skogen med traktorn.

Men så finns det ju ändå vissa sega = envisa ”bisar” ( i det här fallet min pappa), som trots detta är i skogen så mycket som möjligt. Den hårda kylan och söröjningsarbetet har givetvis gjort att han inte kunnat vara i skogen riktigt så mycket som han skulle vilja vara. Detta till trots, har han fåt omkull x-antal kubikmeter granstock och -massaved samt brännved. Området där han hugger är en liten förnyelseyta, dvs. de gamla granarna ska bort och sedan får vi plantera nya.

Förutom utkörningen sköts våra skogar manuellt, alltså med motorsåg. Dels beror detta på det att vi har ganska små enhetliga skogsområden och de är ganska utspridda. Då skogen dessutom är i lite olika utvecklinsstadier, ser jag ingen ekonomi i det att vi skulle ta en skogsmaskin dit för ett par dagar.
Det som nu är kanske mera avgörande är det, att jag tycker att manuell avverknign ger snyggare resultat än vad det blir då när en skogsmaskin far fram. Förstå inte nu fel, på stora områden är det ett måste att ha en maskin och det är helt och hållet fast i chaufförens skicklighet hur slutresultatet blir. Det kan se fruktansvärt fult ut, men oftast ser det riktigt snyggt ut. Så jag har alltså inget emot skogsmaskiner och deras chaufförer i allmänhet, men i min skog vill jag inte ha dem om det inte blir måsta på. 😉

Hur vi löser detta i framtiden återstår att se, för papsen är ju inte direkt ung mera. Antte är utbildad inom området och motorsågen hålls nog i mina händer också, men då vi nu har djuren på Heisala blir det lite praktiska problem med tidsanvändningen. Nå, allt löser sig och som ni ser från bilderna är det nu inget akut problem än så länge:

Etiketter:

2 svar till “Vinterns avverkning“

  1. Nisse skriver:

    Jag är helt av samma åsikt (jag är den gamla bisin hos oss). Om man räknar ihop allt arbetet så blir det inte så stor skillnad mellan att hugga själv och städa upp efter en stor maskin. Men större hyggen klarar jag förstås inte. Just nu plockar jag bort överstora granar som annars ruttnar och de stora maskinerna klarar inte av plockhygge utan då skall allt kalhuggas och planteras.

    Gallring är direkt olönsam med maskin men i år gallrar man nog inget alls i den här snön.

    Och så trivs jag ju i skogen …

  2. Antte skriver:

    På Heisala så blir de nog att hugga brännved och sågvirke för eget bruk. Allra största delen av avverkingarna till försäljning görs nog med maskin. Vi har stor ytor med gallringar som måst göras de närmaste åren o tiden hinner int till tyvärr.