Önskas diskussion? Diskussionen slut!

Så brukar det heta då fullmäktige sammanträder och nu har också fullmäktiget på Torp Svedjebäck fattat sitt beslut för i år. Det krävdes långa enpartsförhandlingar i år och räknemaskinen har säkert förbrukat sammanlagt en KWh men nu är det klart. Det kommer att odlas 100% spannmål, fördelat på hälften havre, hälften vete.

Valet är inte solklart men helt klart gav fjolårets netto på vete mersmak och eftersom jag av odlingsföljdsskäl bara kan odla vete på ca halva hemmanet var det valet enkelt. Andra halvan gav mera huvudbry. Rypsen var utesluten även den av växtföljdsskäl, kornet har jag gett upp, jag får ingen Hl vikt på det. Återstod valet mellan träda och havre och när jag fick havrepriset bundet till en skälig nivå slog jag till.

Sedan var sortvalet även ett huvudbry, men jag stannade vid Peppi, efter några år med Belinda.

Vetet blir Zebra, en vetesort som jag har fått väldigt goda resultat med, både med licensutsäde och andra och tom tredje generationen.

Fotnot: Att “binda” priset betyder att jag redan nu vet vad jag kommer att få för ett ton havre. Anta att jag bundit till 150 euro, då får jag 150 euro oavsett om havrepriset är 80 eller 220 euro nästa höst.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

13 reaktioner till “Önskas diskussion? Diskussionen slut!”

 1. va vill du ha för Hl på kornet, det är ju ganska enkelt att få 67-70 för foderkorn, beroende lite på vädret förståss

 2. Ja, det där är en gåta för mig. Det är sällan jag kommit över 62 med kornet trots att alla andra sädesslag inkl rypsen blir helt ok.

 3. Det här blev invecklat, kan ni förklara tydligare så en stadsbo förstår vad ni argumenterar om? 🙂

  hl-vikt? Brukar man inte sälja i tonnvikt?

 4. Jo, man mäter spannmålen i ton. Hl-vikt betyder hektolitervikt, alltså hur många kg en hektoliter väger (hektoliter är anger ju volym). Hl-vikt är ett kvalitetsmått, ju högre hl-vikt desto bättre är spannmålen. Priset på varan varierar med hl-vikt och är hl-vikten alltför låg är risken stor att uppköparna inte alls vill ha den.

  Kalles problem är alltså att kornet nog ger en god skörd (i ton räknat) men att kvaliteten blir inte tillräckligt bra.

 5. Jo Mats, tack för det. Och det märkliga är alltså att näringsbrist eller dålig kalkning borde slå värre ut på vetet, men där har jag alltid haft toppsiffror. Jag har gett W.O mot kornet och fattar noll

 6. Konstigt att vetet funkar men inte kornet. Hl-vikten blir ju lägre om man råkar få liggsäd eller om grödan blir för tät av nån anledning. Men du(Kalle) lämnar ju inget åt slumpen så det hela är lite konstigt.

 7. För att få vikt i kornet så ska du låta det mogna på åkern, jag har odlat malt-korn i massor år med hög Hl-vikt, oftast problem med protein som blir högt o får sälja det till foder, lycka i år då priset är bra, för malt-kornet var det fastslaget till 115 €/t . Kan nog bero på nåt annat oxå, t.e.x jordmån?? (grynlera?)

 8. Antar du menar att förra höstens tröskning inte är klar än. Jodå, i fjol blev jag klar i god tid före jul. Hur är det själv förresten, du har väl vetet i jorden redan?

Kommentarer är stängda.