Vetepriset rasade till 230 !

Tja, det var ju roligt även om det inte hade någon betydelse. Jag kunde inte sälja nånting medan priset var på 275 euro/ton. För det första var torken helt insnöad och för det andra så behöver jag vårsol för att torka bort den sista procenten för att få vetet under 14 %.

Just nu lutar vårens såplan hårt åt minimal vetesådd. Dyr gödsel och nedåtgående pris. Nä, nä, nä – jag tänker inte delta i något uppbyggande av vetelager. Jag skall bara testa den nya såmaskinen i år. I höst måste jag i alla fall plöja upp gröngödslingsvallen. Om jag plöjer upp den i vår så blir gödslingseffekten minimal på grund av den hårda torkan förra sommaren. Så det skall till ett riktigt högt vetepris innan jag bryter vallen (närmare 400 euro/ton). Och ett lägre gödselpris. Jag ser ingen orsak till att hjälpa Yara att få ny rekordprofit. Av alla kostnader är gödseln den största.

Ur världshandelns synvinkel har jag inte ens lika mycket tyngd som en mygga men här på Bos-Sestu gäller det att få det på plussidan. På sikt kan det vara mer lönsamt med mindre vete och mera gröngödsling. Missnöjda ombedes vända sej till den minister som så gott som skänkte bort Kemira och Europas enda större fosfatgruva åt Yara.

Jovisst är jag allvarligt förgrymmad – också på hela regeringen. Det var inte politik – det var ren och skär dumhet.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vetepriset rasade till 230 !”

 1. Av nyfikenhet; vad är priset på ekologiskt odlat vete? Hur skulle lönsamheten ändras om du skulle odla eko-vete i stället? Jag antar att skördarna blir mindre, men å andra sidan slipper du ju den dyra konstgödseln.

 2. Jag har en klasskamrat som länge odlat eko och priset lär ha varierat våldsamt. Ibland fick han inte mer än vanligt vetepris. Nu har det väl varit litet bättre men Mats är experten i sammanhanget.

  Jovisst har jag funderat på att gå över till eko-odling. Varje gång som Yara höjt priserna. Men det är inte så lätt för det är fråga om en annan odlingsteknik. Det är inte bara att lämna bort alla kemiska preparat utan man måste hitta på andra metoder att göda och bekämpa ogräs.

  Jag testar nu gröngödsling – det är så olika på olika jordar. Om det funkar på våra lerjordar så kan man börja fundera på allvar.

  Men jordbruket är som ett stort fartyg – man svänger inte det så enkelt … Ett år är den minsta enheten i jordbruket och om nånting klickar så är det ett år till genast.

 3. Precis som Nisse säger är ekospannmålens pris väldigt varierande, jag har på min korta tid som odlare sett ekohavren kosta allt mellan 110 €/t och 300 €/t. Sådär på en höft skulle jag säga att eko generellt brukar vara nåt i stil med 60% högre än konventionellt men som sämst har de varit ungefär samma, som bäst dubbelt bättre än konventionell.

  När spannmålspriserna rusade i höstas hängde ekopriserna inte med, så just nu är prisskillnaden rätt liten, t.ex. på korn är den obefintlig.

  Någorlunda aktuella priser hittar man på http://www.vyr.fi/www/fi/viljamarkkinat/kotimaanhinnat.php

Kommentarer är stängda.