Volymmätning

På tisdagseftermiddagen var det dags att mäta volymen på energiveden som avverkades häromveckan. Priset baseras på antal kubikmeter som levereras och därför måste högen mätas.

Att mäta en rishög är inte nån vidare exakt vetenskap eftersom högen kan se ut lite hur som helst. Det enda man kan vara helt säker på är att ingen kant är helt rak. Längden på högen går någorlunda bra att mäta, men både bredd och höjd blir lite av en uppskattning. En virkestrave är enklare eftersom träden kapas i jämna längder, men energivirkets längd varierar enormt. Man mäter på flera ställen och försöker bedöma nån sorts medelhöjd och -bredd, men hur man än svänger saken blir det alltid i viss mån en bedömningsfråga vilka mått man kommer fram till. Därför gör det inget om både säljare och köpare är närvarande vid mätningen, även om köparen mycket väl kan göra själva jobbet ensam. Är bägge parter på plats kan man reda ut oklarheter direkt på stället och slipper gräla senare.

I mitt fall  blev högen c. 54 m³, vilket var rätt nära de c.  60 m³ som Tom uppskattade mängden till före avverkningen. Det är förtroendeingivande när yrkesfolk har bra ögonmått. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

9 reaktioner till “Volymmätning”

 1. Jag vet egentligen ingenting om skogsbruk i någon som hellst form, men är inte en osäkerhetsfaktor här att en sådan där hög ju också innehåller en hel del luft? Och den luftmängen torde väl kunna variera en del beroende på risets art – är det mest någåt sånär raka stammar är luftmängen mindre än om det är mer kvistigt ris. Finns det någon orsak till att man inte helt enkelt väger högen och prissätter enligt vikt i stället?

 2. Endel skotare har våg i gripen , då vet man vikten i varje lass..Antagligen väger man varje griptag i lossningen.

 3. E. har alldeles rätt, högen innehåller betydande mängder luft. Det finns tabeller för att räkna ut andelen fast virke, men det oaktat blir det alltid i viss mån en bedömningsfråga och en viss osäkerhet kommer man inte ifrån. Speciellt energived kan variera mycket eftersom den avverkas med grenar och allt, så mängden luft är rätt stor. För energivedens del är det inte så stor sak, priset per kubik är c. 3 € så några kubiks felbedömning blir inte så rasande dyr för nåndera parten.

  Som cowboy skriver finns det skotare med våg och då blir ju precisionen en helt annan.

 4. Hups, missade den konkreta frågan; finns det nån orsak till att man inte väger högen? Orsaken är väl snarast att man av tradition handlar virke per kubikmeter, förr var det enklare på det sättet. Idag ger teknologin oss möjlighet att väga, men volymmätningen dröjer kvar.

  Nångång i tiderna gjordes åtminstone experiment med bassängmätning av massaved, d.v.s. man kippade lasset i en bassäng och mätte volymen på vattnet som trängdes ut. Den mätningen är ju garanterat korrekt, men lite svårgenomförd i fältmässiga förhållanden. 😉

 5. Tja, ligger väl mest i entreprenörens intresse att väga. Största delen av vedpriset går ju till drivningen..

 6. 54 fastkubikmeter virke skulle galant värma ett normalt egnahemshus i åtminstone två år. Nu är det ju visserligen frågan om ris och skräp, men i en lite större flisstoker går det nog att elda. Man blir ju inte direkt imponerad av prisnivån.

 7. Flisved 20€/m3 Björkmassa 30€/m3 men i flisved finns det ingen nämnvärt kvalitetskrav.. Jag talar om leveranspris nu, Mats sålde på rot!

 8. är ögonmåttet riktigt bra så skall den uppmätta mängden bli större än den uppskattade annars kan man få på sig att mäta dåligt

 9. Det där stämmer, Anonym. 🙂 Det är säkrast att lova lite för lite och sen överraska positivt.

Kommentarer är stängda.