Stängslande av kohage inledd

Rubriken är väl inte helt sanningsenlig, men stängslandet av hage brukar bli lite av ett stressmoment och göras med andan i halsen, så det känns rasande skönt att få hävda att arbete är påbörjat. Och strängt taget är det inte en fullkomlig lögn heller, om man bara ser saken på rätt sätt. Jag hämtade nämligen ut fyra hektar kohage från Matkahuolto igår.

Sommaren 2012 kommer jag att hägna in en betydligt större kohage än jag haft tidigare år. Hagen skall sträcka sig från ladugården ända till strandbetet som finns nedanför vårt hus, alltså det område som avverkades häromveckan. Tanken är att korna skall hålla naturbetet fritt från sly och buskar. Det innebär att korna får motion, jag får relativt billigt foder och vilda växter och fåglar en bibehållen livsmiljö som många av dem behöver. Enda nackdelen är att jag får montera upp 1,2 km stängsel, vilket innebär att jag får motion och det var ju inte riktigt det som var tanken. En potentiell nackdel är förstås också risken att djuren rymmer, men förhoppningsvis skall det inte bli så mycket av den varan.

Sändningen som kom igår består av stolpar och lite nylonband med strömförande tråd. Nylonbanden är närmast värdelösa och brukar vara mogna för sophögen redan efter några somrar. Jag kommer att använda galvantråd istället, men bandet ingick i paketet så det får hänga med så länge det leder ström.  Själva bete och stängslet återkommer vi till i ett senare inlägg.

Själva stolparna är faktiskt utsorterade skidstavar, så de borde ju i rimlighetens namn klara av att vara ute året om. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

6 reaktioner till “Stängslande av kohage inledd”

 1. Om djuren rymmer och skulle komma på tanken att granska någon parkerad bil lite närmare hur är det med försäkringar ingår det något i vanlig lantbruksförsäkring eller behövs det någon special försäkring

 2. om djuren rymmer och kommer på att granska någon parkerad bil lite närmare ingår det något i vanlig lantbruksförsäkring som täcker eller måste man ha en specialförsäkring

 3. Min uppfattning är att det borde täckas av gårdens ansvarsförsäkring, men jag är faktiskt inte helt säker. Borde kolla upp det där….

  Bortsett från det ekonomiska ansvaret finns det ju ett socialt ansvar man inte kan försäkra sig mot. Om korna äter upp grannfruns pelargoner och trampar ner trädgårdslandet är ju skadan i pengar räknat kanske ringa, men det är ju helt klart inte bra för grannsämjan.

  Kommer de ut på landsvägarna är det ju ännu otrevligare. Tack och lov har mina flickor två km till landsvägen så det skall vi väl inte behöva uppleva.

 4. Angående djur på rymmen. För drygt ett år tillbaka råkade vi ut för en ko på rymmen. Då vi kom körande såg vi att det stod en ko uppe på en knäpp. Vi hade ingen sikt så vi kunde inte bara köra förbi. Så där stod den och där stod vi.Rätt snabbt var bonden på plats för att fösa hem sin rymling. Efter vissa utsvävningar av kon kom den på bättre tankar och tog riktningen hemåt.Det innebar att den gick förbi oss. Först blängde den på chauffören, tog några steg och slog hornen i sidan på bilen. Som tur var det endast lampglaset som gick sönder.Räkningen på ca 180€ fick vi skicka till bonden. Djur kan överraska.

 5. Kalle; jo, jag har ett motsvarande parti från samma leverantör sedan tidigare och de fungerar fint även på barmark. Förmodligen använder de samma recept för både gång- och skidstavar. 🙂

  Anonym; tur att inte skadan blev större! De kan ju bli rätt uppsluppna när de är på rymmen. En bekant råkade ut för att en av hans kor urinerade rakt på motorhuven på en bil, dessutom råkade det vara en en svensk på semesterresa. Rent ekonomiskt var det kanske inte hela världen, men pr-förlusten var betydande. 🙂

Kommentarer är stängda.