Gummistövlar – av plast

Gårdagen var varm och smältvattnet började rinna. Tyvärr så märkte jag att mina nya “gummi”stövlar läcker. Och att de inte alls är av gummi utan av plast. Så det är omöjligt att lappa dem. Man börjar bli ganska så sur på allt billigt och dåligt skräp som “marknaden” erbjuder nuförtiden.

Inte ens fastän man betalar grova pengar för nånting så får man kvalitet – man bara blir av med mera pengar. Det är omöjligt att lita på vilket företag och vilket land som är tillverkare. Numera säljs och köps “varumärken” som har absolut ingenting med tillverkningen att göra. Enligt min mening är det kvalificerat lurendrejeri som dessutom är lagligt.  Om jag köper “Nokias” gummistövlar så kan de mycket väl vara tillverkade i Kina, Afrika eller fast på Mars. Och är säkert inte gummi alls.

Det har varit tal om närmat och märkning men det gäller precis allting.  Sambandet mellan “märke” och tillverkning är helt avbrutet och “märket” har ingen som helst betydelse mera – annat än att lura blåögda. Nu kan man bara lite på det som är tillverkat riktigt i grannskapet så att man känner tillverkarna och vet att varan inte alls har lämnat byarna utan kommer direkt från tillverkarna. Annars kan nån skurk ha bytt ut namnlappen och satt den på nånting billigt importerat skräp.

Eller så tillverkar man allting själv så att man vet vad det är frågan om. Litet besvärligt i många fall men vad skall man göra ? Vi kan ju inte fortsätta att köpa billigt skräp för vi drunknar snart i hopen av söndriga och oanvändbara “gummi”stövlar och liknande elände.

Gummistövlar är ganska viktiga för en bonde och den här tiden på året borde de faktiskt hålla vatten.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

15 reaktioner till “Gummistövlar – av plast”

 1. Säger bara Dunlop Purofort, har hittills varit 100% nöjd med mina par. Är inne på andra paret under några (många) år.

  Prövar inte ens på “Nokias” svarta plaststövlar i butiken. 🙂

 2. Jag kör dubbelt. Nokias Kontio tjänar som fritidsstövlar, i arbetet vill jag ha lite mer hållbara grejer och använder för närvarande Sievis lättstövlar (påminner lite om Purofort).

 3. Good Years gummistövlar med filtfoder slår det mesta jag haft i gummistövelväg hittills!

 4. Tretorn kanske är ett typexempel på det Nisse skriver om. Säkerligen har de bra arbets- och jaktstövlar, men jag brukar köpa en fritidsmodell för att slippa stålhättan, och man får vara glad om de håller i ett år. De senaste paret köpte jag i maj förra året tror jag, redan innan vintern slog till mörkte jag hur de läckte. “Gummit” krackelerar och blir torrt. Helt värdelöst och jag ska försöka hitta ett par Dunlop-stövlar snarast.

 5. Jag sökte litet på nätet och hittade nån sorts lim (Casco Liquisole och Zap A-Da-Pa Goo) som man kan köpa i s.k. utomhusbutiker, naturaffärer och jakt- & fiskeaffärer. Det lär hålla men är ytterst halt så sätt inte under sulorna.

  På en del forum så gick diskussionen het för och emot Nokia och andra stövlar (det var just mina Nokia som spruckit utan yttre påverkan).

  Visst skulle det behövas pålitliga varudeklarationer. Jag brukar läsa Råd&Rön men de har inte haft nån test av gummistövlar – åtminstone inte som finns på nätet.

 6. lägg plastpåsa på fötterna så hålls de torra o varma inne i stövlarna då får de läcka bäst fan de vill =)

 7. Köper man nokias Gummistövlar så har man dom hela livet ut.dom håller att gå i salt lera m.m. bästa som finns.

 8. Det är möjligt att de man köpte för 20-30 år sedan håller men mina Nokia är bara ett par år gamla och redan murkna ! Detsamma med alla andra nya plaststövlar också …

  Det var faktiskt bättre förr.

 9. Hej! Liquisole har jag använt när jag har lappat ett par murkna stövlar på min dykardräkt (torrdräkt). Höll tätt ner till 40 meter så torde hålla i en vattenpott också. Om sen hela stövel e murken så blir de ju så att nya hål uppkommer där man inte limmat. Slutresultatet blir att du har en helt ny “heimlaga” stövel av liquisole 🙂

 10. Nokiastöveln tål ej att utsättas för olja för då murknar den säkert inom ett år. Om stöveln förvaras utom solljus och avänds endast att gå i naturen håller de rätt bra.

 11. Då är det inget för en bonde. Olja är vad jag trampar i nästan varje dag. Solljus är också ganska så vanligt.

  Men bra att höra att Liquisole fungerar – jag vill inte ha ett berg av nästan nya stövlar med litet hål. Inte vill jag heller öka på sopberget.

 12. Borde de inte va på tiden att städa upp oljan ?
  Soporna skall ti avstjälpningsplatsen….

 13. VA!! Och vem för olja till avstjälpningsplatsen om jag får fråga? Dit ska sopor, inte olja eller andra kemikalier.
  Återvinningsstationen är rätta adressen för gammal olja.

 14. Varför köper ni fritidsmodeller om ni ändå skall använda dom som arbetsstövlar? Tretorn är nog riktigt bra. 🙂

Kommentarer är stängda.