Nya tag…..

Trots att detta är min 24:e säsong som självständig jordbrukare på egen torva så är mycket nytt i år. I och för sig så brukar det för det mesta vara något nytt varje år, som sig bör i ett företag som utvecklas, men i år kommer mycket att vara nytt. Denna gång är dock det nya inte en planerad förnyelse av företaget eller utrustningen utan en påtvingad åtgärd för att vi överhuvudtaget skall kunna fortsätta som jordbrukare i samma utsträckning som tidigare.  Orsaken till nyanskaffningarna  är den förödande brand som drabbade oss i fjol då hela produktionsbyggnaden brann ner till grunden och med den en hel del maskiner, produktlager, förnödenheter m.m. Kände mig inte redo för pensionärshemmet så trots de senaste årens motgångar fanns inget annat att göra än att kavla upp ärmarna och ta nya tag.

Nytt för mig är också detta bloggande så det känns lite spännande så här inledningsvis men jag har ju aldrig varit rädd för nya utmaningar så ser med tillförsikt fram emot en ny säsong och nya erfarenheter. Nya tag där med………

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Nya tag…..”

  1. Det ska bli kul att hänga med i produktionen. Heja Christer! Lycka till!!

Kommentarer är stängda.