Hoppas jag har fel nu!

Någon gång tidigare har jag nämnt att det är med erfarna spannmålsodlare lite som med pålitliga politiker. Många tror på dom, många utger sig från att vara det, men i verkligheten finns dom inte!

Det jag menar med detta är att de ca 40 säsonger som en “normal” bonde hinner odla under sin karriär inte på långt när räcker till för att ge den erfarenhet som man skulle behöva för att bli gammal och van i detta skrå. Ingen säsong är den andra lik, och skulle två säsonger vara vädermässigt lika så har man sått olika djupt eller bearbetat annorlunda så att  jämförelsen inte skall låta sig göras. 

Trots bättre vetande skall jag ända åberopa min “erfarenhet” och spå lite väder.

Med tanke på att vi hade vinter ännu första april och snabb snösmältning och nu den 25 april nästan 20 grader varmt och åkrarna torkar med expressbuss fart och allt ser jättebra ut så kan jag meddela att alla mina varningslampor blinkar ilsket rött och pessimistsummern tjuter oavbrutet.

Under alla år (sedan 1982) som jag först bok över jordbruket har det inte slagit helt slint en enda gång. Tidig fin vår betyder eländig sommar. Speciellt brukar jag ge akt på Valborgsmässoaftonen, är det riktigt jävligt väder då känns allt bra i bondenerverna, men en fin Valborg brukar vara ett första tecken på att något håller på att gå fel.

Den gamla bondepraktikan beskrev fenomenet med orden “det skall sås i pälsärmarna för att kunna skördas i skjortärmarna” och det är en sanning som gäller än i dataåldern. Men hoppet att jag har fel finns ju!

I övrigt flyter det på på hemmanet. Maskinerna servas som bäst, såmaskinen skall alltid ha lite översyn och harven ropar på svetsen ute på gården. Sysslorna i aprilkvällen tar inte slut…..l

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Hoppas jag har fel nu!”

  1. Är av samma åsikt! Sommarlikt väder i april brukar straffa sig senare på våren/sommaren. Som tur är har det utlovats svalare och mera “normalt” aprilväder ett par veckor framöver.

  2. Var nästan frestad att hämta plogen idag för att plöja för morötterna men som sagt till Valborg utlovas kallare väder och så var jag inte rikigt förberedd för sådd ännu heller. Men som sagt verkar helt möjligt att inleda vårbruket för den som är hågad. Vem skulle ha trott det för 3 veckor sen?

  3. Oj,oj Kalle dina väderprognoser kommer väl troligen delvis att slå in om man läser dagens WSI prognos på Yles sidor – kallt i skandinavien maj och juni.

Kommentarer är stängda.