Trevlig 1 Maj

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

2 reaktioner till “Trevlig 1 Maj”

  1. 1 maj är ganska typisk vad vädret beträffar, här har idag kommit nån snöby o hård isand blåst i Borgå trakten alltså. Ja hur många av er bloggare har hunnit ut på åkern med harven eller nåt annat redskap, vi började den 29 o harva men vilken cement det är så hård yta att det inte ens blir spår av traktorn, många kommer att bli förvånade som inte ännu har börjat. Ingen tjäle massor snö som smälte varpå gassande sol med över 20 grader, därav detta problem. Trodde traktorn o jag skulle skiljas åt första harv-gången andra gick nog bättre men grovt bruk blev det… regn kanske hade gjort tiltorna mjukare.

  2. Ja visst har det varit kyligt idag och en och annan regn-/snöskur har fallit. Vi har mycket “skäribetonade” jordar här så de får väldigt gärna torka upp ordentligt. Nej, vi har inte börjat ännu. Senaste veckan sade jag att vi väntar på regnet och inkommande vecka börjar vi nog och ställa igång. Kollade in väderleken idag på morgonen och inte ser det ut som om vi skulle börja först mot mitten av veckan. Jag har hört av många andra bönder från Bjärnå hållet att ytan verkligen varit hård då de harvat. Återkommer med lägesrapport då vi drar igång 🙂 Trevligt vårbruk.

Kommentarer är stängda.