3 maj, 2011 av Nisse

Ett varv med harven

I princip behöver jag inte harva mer men då grannarna harvade och sådde så måste jag ta ett varv runt åkrarna med den gamla fjäderharven bara för att kolla. Jo, det går att köra – i år har det torkat upp väldigt jämnt. Nä, det blir inga kokor. I själva verket blev det såbädd direkt på mulljorden. Men jag har en åker där jag skopat ut en vall så där måste jag köra med harven bara för att jämna ut bättre. I höstas körde jag alltså allting med tallriksharven – inget är plöjt. Nästa problem är att få en tallriksharv som ger jämnare resultat. Den arbetar nog tillräckligt bra men lämnar fåror och vallar.

Nu väntar jag bara på den nya traktorn som kommer i morgon. Rapiden hade fem hjul sönder – två av dem var gamla och det såg jag redan då jag köpte den. Men tre andra hade innerslangen sönder. Möjligen på grund av att man inte kommer åt att mäta lufttrycket utan att skruva bort vartannat hjul ! Det är nog en klar konstruktionsmiss.  Å andra sidan är det lätt att skruva bort dem.

 

Etiketter:

2 svar till “Ett varv med harven“

  1. - skriver:

    Har du några planer på att ersätta den gamla fjäderharven så småningom nu när du har en ”ny” traktor?

  2. Nisse skriver:

    Nä, jag köpte en Rapid just för att spara på plog och harv. Fjäderharven kommer att användas för att jämna på våren eller ifall det är vått för att få det att torka snabbare. Men helst pensonerar jag den (nåja, deltidspensionerar).

    Jag tänker så direkt med Rapiden ifall det har lyckats med höstbearbetningen och där har jag litet problem. Den billiga tallriksharven (5000 mark för 20 år sedan) ger en ojämn bearbetning. Det skulle behövas en bättre tallriksharv. Möjligen siktar jag in mej på en begagnad Väderstad Cariier …

    Men i år verkar det vara riktigt mört och jämnt här hos oss.