4 maj, 2011 av Maria

Inget “skitrally” detta vårbruk

Tidigare om åren då vi har ställt till med vårbruk har vi  haft ett extra inslag mot vad andra gårdar här runt omkring har haft, nämligen “skitrally”. Jobbet i sig själv är inte så betungande, det har bara varit att sitta i traktorn och köra och räkna lassen och då man vet, då man börjar att det ligger runt 60 lass som skall ut och beroende på avstånd så kör du ca 2 lass i timmen och i bästa fall 3 men i värsta fall bara 1 lass. 60 lass låter kanske inte så mycket, men det tar sin tid och tiden på våren är dyrbar, gödselkörningen och sådd borde ske innon 1-2 veckor.

För några år sedan fick vi börja och tänka om hur vi skulle i fortsättningen omorganisera våra arbetsuppgifter för att tiden skulle räcka till.

Problemet är att vi har en dålig arrondering, vilket betyder att åkrarna ligger på långt avstånd från gårdscentra. Den längsta vägen är 8 km var vi odlar 35 ha.

2008 hyrde vi in första gången en slambil som skulle transportera gödseln till åkern. Det fungerade nog bra men  konstaterade rätt så fort att en bil inte räcker.

Följande år 2009 beställde vi två bilar och då började det hela och fungera. Visst kostade det, men tid är också pengar. Det som tidigare tog ca en vecka gjorde vi nu på två dagar. 420m3 svämgödsel körde vi per dag. På detta sätt kunde traktorn med spridarvagnen helat iden vara på åkern och sprida och slambilarna skötte om transporten från gödselbassängen till åkern.

 

 

Kommentarer inaktiverade.