IRRITATION!

….och profetian kom inte på skam denna gång heller!

Ur led är tiden. Jag har en varmvattenhögtryckstvätt av märket Kärcher. Den börjar lida mot sin pensionering men är inte död än. Bara lite sjuk. Tvätten är en ganska enkel konstruktion, en pumpdel och en brännardel, ingen större hjärnverksamhet behövs för att skruva med den. Däremot behövs oftast reservdelar när något gått sönder, Kärcher inget undantag.

Denna vår tackade tryckregulatorn i pistolhandtaget för sig och pockade på byte. Fem skruvar, en låsring och sedan kan man sätta dit ett nytt. Förutsatt att man har något nytt att sätta dit.

Jag har idag besökt tre märkesaffärer och frågat efter denna del. Samma psalmvers sjöngs på alla ställen. Först är det omöjligat att ta reda på vilken del som behövs eftersom det finns olika pistoler, olika slangar och olika infattningar på samma modell. Vis av tidigare skador langar jag då fram den trasiga regulatorn och ber om ett skjutmått. Då klarnar det ganska snabbt att delen inte finns i hyllan. Förstås. Och visst förstår jag det, det jag inte förstår är varför man måste ha 50 olika typer av pistolhandtag, alla med snarlik funktion och utseende. Det gör ju att lagerhållningen blir omöjlig per automatik. 

Om man känner för att bli riktigt arg så kan man ta en titt på det Gula Företagets hemsida. Där finns en link till reservdelar men följer man den så uppmanas man ta kontakt med en “autoriserad reparatör” därför att företaget inte vill att vanligt folk skall hota deras produkter med en skruvmejsel.

Ett företag som skulle lägga ut sina reservdelsnummer och sprängskisser på nätet, det företaget skulle få mig till kund omedelbart om dom så sålde John Deere. Ett sådant företag är faktiskt Amazone, heder till dom, därför är min nuvarande och blivande växtskyddsspruta en sådan.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

7 reaktioner till “IRRITATION!”

 1. Har funderat om det inte skulle gå att på nåt enkelt sätt gjuta nya plastdelar med den söndriga som modell?

 2. Jag håller helt med Kalle – det är milt sagt irriterande med företag som uppmanar en att “ta kontakt med auktoriserad reparatör” och vägrar ge ut uppgifter om reservdelar och reparationer. Sådana firmor undviker jag.

  Då man funderar på att skaffa nånting så måste man börja bakifrån, dvs. från “aftersale” (reparationer och reservdelar). Strunt i om maskinen är hur bra som helst om man sedan inte får reservdelar snabbt och effektivt.

  Här är Väderstad ganska så bra – allting finns på nätet och hade stor inverkan på att jag köpte en Rapid. Fiat är däremot usel – men det finns andra som skriver reparationshandböcker och säljer dem så man klarar sej i alla fall. I går beställde jag Zetor-handböcker från Tyskland för 14245:an. Jag har två verkstadsböcker för den fyrcylindriga och de är ganska bra.

 3. På nätet är det dåligt med Fiat information, däremot följde en reservdelskatalog tjockare än en bibel och fylld med sprängskisser med traktorn. Det lyfter jag på hatten för. Däremot är det synd att när Fiat digitaliserade sin reservdelsförteckning bytte ut numrorna vilket försvårar kommunikation med reservdelsförsäljarna.

 4. Till läsare: Det där med JD är nog mest en jargong. I Närpes är det lite antingen eller, Valtra eller JD och jag står på Valtras sida för att jag råkar ha en sån. Sen finns det lite ett “talesätt” i Närpestrakten som sägar att en riktig bonde skall ha en JD, det är lite där jag vill in och retas också. JD är säkert en helt bra traktor, men jag personligen trivs inte i den mörka plastiga hytten. Sakligt sett är väl alla trakorer både bra och dåliga, och att retas lite med JD ägare,(och försäljare) det är bara en liten kul grej.

  Till Nisse. Jag vet, och helt klart är att min nästa tvätt INTE blir en gul, bara för det som står på nätsidan. Dom skall banne mig ha klart för sig att dom också har kunder som både vill och kan skruva själv. Om det inte går att förstå behöver dom inte mig som kund. Nog rutet!

 5. Tvättmedelsförsäljaren rekommenderade ett annat märke vars namn också börjar på K. Har själv 2 brända Kärcher tvättar, plastdelarna smalt men kanske vissa metalldelar kan vara användbara om någon behöver delar.

 6. Då jag flyttade till vår gård för 20 år sen,fanns här en JD och en Valmet. Och jag körde hellre JD än den andra. Numera kör mina pojkar och jag behöver inte alls hoppa i traktorn. Och de är VALTRA frälst…

Kommentarer är stängda.