Vårplöjning.

Nåjaa, har nu efter lite startproblem äntligen kommit i gång med plöjningen. Normalt brukar jag plöja det mesta på hösten men den ihållande plötsliga vintern överaskade mig i höstas. Så nu innebär det en hel del extra jobb i vår.
Nåå, vi får se kanske hyr jag in en direktsåmaskin till en del av arealen. Är ju trots allt tvungen att hyra in all spannmålssådd i år då min kombisåmaskin förstördes i branden ifjol. Har inte hittat någon ersättande maskin som jag skule vara nöjd med till lämpligt pris. Och när jag också är tvungen att skaffa en hel del specialmaskiner till grönsaksodlingen så prioriterar jag dem eftersom de är svårare att hyra in än maskiner till spannmålsodlingen.
Nu har jag plöjt för morot och lök så efter lite mat byter jag traktor och hämtar bäddfräsen för beredning av jorden för morotssådden.


Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.