“Bonde med 21 årsringar söker hjälp”

Så stod man då där igen och fattade noll.

Jag inledde harvningen i går kväll på ett skifte där det skall sås vete. Skiftet är oplogat men körd med Vädestad Carrier i fjol och förfrukten var ryps. Trots att jag harvat detta skifte i snart 35 år så har det aldrig uppfört sig som i går kväll och nu undrar jag varför?

Ytan var torr och bärigheten var precis som den skulle. Däremot uppförde sig harven lika oklart som en rattfyllerist. Stora delar av materialet packade sig i efterharven trots att mängden växtrester var minimal. Inte heller föll materialet ihop på samma sätt som det brukar.

Nu undrar jag då om det är så att tallriksharvning i jämförelse med plöjning faktiskt kan fördröja upptorkningen under ytan med mera än en vecka? Eller är det bara så att jag var för tidigt ute fast det inte såg så ut i ytan.

Har någon annan märkt av detta? Har det något att göra med den kalla vinter och det långdragna snötäcket. Eller är det som jag tror en av följd att att det egentligen inte har regnat en droppe här i vår ännu?

För att ytterligare förklara, jag har ju ren lerjord, men nu verkade det mera som då man brukar väldigt torvhaltig jord.

Nåja, jag kan inte stoppa sådden nu utan det blir bara att köra vidare, kanske det blir bättre så det får ligga idag i värmen. Borde man kanske plöja dom åkrar på hösten som man vet att skall sås först följande vår? Eller är det tvärtom, eller på något annat sätt?

Jag tål inte sånt jag inte förstår……

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

6 reaktioner till ““Bonde med 21 årsringar söker hjälp””

 1. Har inte erfarenhet av dylika bearbetningsmetoder men en möjlig förklaring kan vara att ytjorden och rybsresterna ligger som ett löst isolerande täcke och att det fortfarande är tjäle kvar under?

 2. Jag har inte heller erfarenhet av plöjningsfritt och inte heller av lerjord, men däremot vet jag att en ojämn yta värms snabbare än en slät. En plöjd åker värms snabbare än en som är harvad, eftersom “veckningen” gör att ytan som värms av solljuset är större. På vissa håll praktiserar man höstplöjning och höstharving (alltså fixar undan all bearbetning redan på hösten), men då får man vänta desto längre med sådden på våren eftersom jorden värms långsammare.

  Sen kan det säkert som Christer säger spela viss roll att växtresterna på ytan isolerar. Det ser kanske inte ser ut att vara så stor skillnad men när du plöjer har du myllat ner resterna c. 20 cm, nu har du jobbat in dem kanske 5 cm så i procent är skillnaden markant.

 3. Det är mycket olika beroende på jordmån. Vid kusten norr om Finska viken lär det vara stenhård skorpa men hos oss är det väldigt mört. En enda körning med en gammal fjäderharv ger redan såbädd. Jag har alltså enbart kört med tallriksharv i höstas och trodde det skulle vara problem då vi inte hade någon tjäle alls under snötäcket. Men jorden har torkat upp jämnt och fint.

  Vissa år kan det vara segt och omöjligt att få till stånd en såbädd här också men jag kan inte säja vad det beror på …

 4. Bra att inte livserfarenhet är allt! Man bör lära sig något nytt.

 5. He-he, i bondeyrket är vartenda år nytt och annorlunda. Man får bara lov att lära sej nytt hela tiden …

 6. jo de tar nog en till två veckor längre att torkka upp om det är o plöijat, utom i år har det inte varit så. vi har också leriga jordar. börjar nog alltid med dom åkrarna som är plöijade,

  brukar dra först med carrier så att halmen och stubben crossas, sedan får det vila i en dag och sen en gång över me fjäder harven, så får du en fin så bädd..:D

Kommentarer är stängda.