Handsådd

I dagens Lördaxintervju med Pia och Stan undrade Stan om man inte förlorar en del av odlarcharmen med att så maskinellt såsom jag plägar göra med mina morötter.
Kanske är det så eller så kanske inte, för oberoende om man sår manuellt eller maskinellt så sörjer man för att fröna får den rätta placeringen med bästa möjliga förhållanden som såtillfället erbjuder. Stor del av grönsaksfröna som odlaren använder i dag är hybridfrön som oftast är dyra och därför gäller det att hushålla väl med fröna. Men också andra faktorer talar för omsorgsfull sådd, ett jämnt bestånd med jämnstora morötter till exempel ger det bästa utbytet av just såna rötter som tilltalar konsumenten och jämna bestånd hålls också friskare och konkurrerar bättre med ogräsen på åkern.
Nåväl, även om jag av rationella orsaker försöker så det mesta maskinellt så föranleder vårt stora sortiment till att det ändå alltid finns fröslag som vi hamnar att så för hand. Antingen är frönas form opassande eller så är frömängden för liten för maskinerna. Fröslag som vi ofta sår för hand är squash, frilandsgurka, pumpa, bönor och majs för att nämna några exempel.
Handsådd är ett rogivande men tålamodsprövande arbetsmoment som jag gärna delegerar åt flickorna på gården. 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Handsådd”

  1. Ungefär hur många frön/plantor brukar ni ha av dessa sorter som sås för hand?

  2. Charlotta: Har inte räknat så noga men något tusental är det nog plus större delen av sommarblommorna. Tidigare sådde vi allt till plantdrivningen för hand.

Kommentarer är stängda.