Farliga arbetsmoment under vårbruket

Man vet aldrig när olyckan är framme och därför gäller det att vara försiktig. Speciellt under högsäsongsarbeten då man jobbar på långa dagar, hinner inte riktigt äta och inte heller sova tillräckligt.

Allt löper väldigt bra de första dagarna eller den första veckan men sedan spelar den mänskliga faktorn in. Inte årkar man hålla på hur länge som helst effektivt och med ett högt tempo. Man blir slarvig, koncentrationen nedsätts skraftigt och så märker man att man kan somna så gott som var som helst eller att ta en liten powernapp någonstans utan några problem. Det är då det blir farligt. På polikliniken i Ekenäs är de inte mera förvånade då vi kommer in under högsäsongstiderna. Om inte länknyckeln har slinttat och landat rakt i pannan då det har satts på dubbelmontage så har harven stått opassligt ivägen och det har sprungits rakt in i den så att ett vasst järn åkade in i smalbenet. Det finns många liknande händelser men jag skall nu inte blotta hela epikrisen. Vi brukar bara säga till varandera som man säger på finska ” ota silmät käteen ja katso” 🙂 Nåja, lättare sagt än gjort. Håsar man på så får man ta konsekvenserna.

Här kommer några exempel på några arbetsmoment som kräver konsentration.

 

 

Vår högkippande vagn som ställs igång alla vårar är en manick som man skall vara vaktsam med. Den kräver totalt plant under och försiktighet om det blåser hårt. På vissa jordbruksforum kan man läsa årligen om dessa vagnar hur de har stjälpt av olika orsaker.

Andra farliga faktorer som gödselhanteringen (som Nisse har redan skrivit om i bloggen) har vi också. Vi lyfter säckarna med en Volvo LM 641 4 hjulsdriven hjullastare av äldre årsmodell. Allt är bra med den, men om du skall lyfta något som t.ex. gödselsäckarna där du måste komma ut från hytten för att tömma dem, så går det inte. Dörren öppnas inte om du har lyftarmarna uppe. Jo, visst skulle det väl gå om man skulle fixa en tömningskniv på vagnen dit gödseln skall, men en sådan har vi inte. Om man är ensam och lastar så enda möjligheten att komma ut från hjullastaren är genom takluckan, ner på motorplåten via bakhjulet ner på backen och därifrån upp på gödselvagnen för att tömma säcken 😮 – det går totalt 6 säckar a 650 kg i vagnen, så det blir en hel del skuttas.

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

4 reaktioner till “Farliga arbetsmoment under vårbruket”

  1. varför denna brådska då? ja menar ta det nästa dag om du inte hinner idag

  2. He-he, man lär sej minsann att det är bråttom då det går att så. Tar man det lugnt så kan man sitta med traktor och såmaskin och allting i en lergrop då det börjar regna. Jag kan intyga att man inte behöver råka ut för det många gånger innan man lärt sej att ha bråttom.

    Det är alltid bråttom då något arbete går bra för senare blir det bara sämre. Vi är helt beroende av vädret fastän vi har stora maskiner – ju större de är desto värre sitter de i gyttjan.

  3. Statisktiskt sett så inträffar de flesta jordbrukarolyckorna i kontakt med större djur samt när man hoppar ner från maskiner. Jag har precis samma kippvagn som Ni och har många gånger tänkt på att det inte är mycket som skall ge efter före man sitter som i en musfälla. Av säkerhetsskäl skulle jag vilja ha bort den, men den är ju så sabla praktisk.

    Själv skulle jag heller ALDRIG gå under en hängande storsäck

Kommentarer är stängda.