16 maj, 2011 av Nisse

Gå INTE under lastarbommen !

I förrgår var det nära att hela bommen på skogslastaren hade kommit ned. Ena fästet på huvudlagret lossnade i svetsen och om det andra inte hade hållit så skulle hela bommen ramlat ned. Till all tur hade jag just tömt vagnen så det var ingen vikt på gripen.

Vanligen går folk helt obekymrat under bommen på en lastare men det finns all orsak att ta skylten ”Skyddszon 20 m” på fullaste allvar.

I vintras lyfte jag stockar som var över 70 cm grova och nästan sex meter långa så det är inget under att nånting ger efter. Trots allt så hör min lastare till den första generationen som byggdes innan man hade så lång erfarenhet av dem. Senare versioner är mycket kraftigare konstruerade.

Nu blir det att lyfta bort hela bommen och tornet och svetsa tillbaka lagerholken. Det värsta är inte den sida som lossnat utan den andra sidan som vridits. Det kommer att gå åt mycket svett och svavel innan den är tillbaka i rätt läge :-).

Ett svar till “Gå INTE under lastarbommen !“

  1. Ed skriver:

    Det ser onekligen ut att vara lite tunn plåt den är gjord av! Hade ett liknande haveri på traktorgrävaren men där var det tappen som brast och påföljden blev att ett ”öra” vreds på samma sätt som på bilden. Den konstruktionen var av 15mm stål, så det blev nog bysmeden som fick reda upp det haveriet.