Spåkärringen inom mej

Åska.  Söderifrån.  I mitten av maj.         Hmm…      Spåkärringen i mej vaknar till lite, vad kan det tyda på? En åskrik sommar?

Men någon riktig spåkärring är jag nog inte. Mina spådomar far nog ibland käpp rätt ut i periferin, men helt ute och cyklar brukar jag inte heller vara alla gånger. Det är lite som en sport att spå väder. Jag tror ingen kan spå med datum och klockslag, men lite sådär om våren blir kall eller varm, mycket åska i sommar eller mycket snö i vinter.

Sätten att spå är många, en del spår i björkar och andra i abborrfenor, någon håller koll på skatornas bobyggen och andra studerar intensivt vita maskar i jorden bakom husknuten. Själv har jag fallit för det här med planeter. Mars, jupiter, merkurius, venus och hela bunten blev bekanta namn för mej först i vintras när jag höll en liten frågesport med en farbror som hållit på och spått väder i planeter länge. Jag hade lite nu som då de senaste åren fått små rapporteringar hur han trott vädret skulle kunna bli. Först trodde jag inte riktigt på det, men efter hand märkte jag att han i många fall hade rätt. Så till slut beslöt jag mej för att det där, det vill jag lära mej!

Men lätt är det inte, man kan inte studera sej till det i en bok och sedan tro att man kan det efter 2 månaders intensivstudier, nej. Det tar nog decennier… Man måste läsa almanackan, kolla in vilka planeter som rör sej och hur dom står i förhållande till varandra och utifrån det göra en liten gissning hur man kanske tror det kommer att bli, skriva upp det och sedan när den tiden kommer kolla hur rätt eller fel man hade.

Och fel har jag haft, många gånger, men det är ju av felen man lär sej 😉 Jag kan ju berätta lite hur mina tankar om planetspåande varit. Först trodde jag att det skulle bli en långdragen vinter och att kylan skulle hålla i sej ganska länge, sedan skulle det svänga i början av maj och bli varmt, hmm, nåja jo, lite värme har vi haft, men nu börjar jag tvivla på att värmen kommer att hålla i sej och jag börjar istället tro att vi kommer att få vatten, någonting som brukar vara sällsynt om våren, i alla fall i de här trakterna så får se hur det går med den gissningen. För tillfället passerar ett regnområde söder om oss. Vid 7 tiden bullrade åskan hotfullt och jag befarade att den skulle komma dundrandes över oss med skyfall som följd, men den kom inte upp över land utan for istället mot väst och lika bra var det. Sedan barnsben har jag fått höra att kommer åskan in över land ifrån havet är den mer än dubbelt kraftigare än när den kommer från land.

Ska jag gissa mej vidare tror jag att midsommaren blir kall, inte bara värme utan hetta i juli-augusti, med allt vad det innebär, torka, åska osv. Jag har inte vågat mej på någon gissning mot hösten annat än att jag tror vi får en förhållandevis varm jul och januari 2012. Men som sagt, det här är lite som en gissningslek och ingen skulle vara gladare än jag om jag hade fel, för jag vill verkligen inte ha en grön jul.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Spåkärringen inom mej”

  1. Efter senaste två vintrar så sku det egentligen va helt skönt med liiite mindre snö att skotta!

  2. Jag malar på med mitt. Varm Valborg ger dålig sommar och nederbörden på ett år skall vara ganska konstant från år till år. Dvs snörik vinter ger torr sommar och vv.
    Sedan ser jag rönnbär och abborben och grodfenor och sånt mera som bläfs.

  3. Jo, nederbörden brukar vara ganska konstant, så även värmesumman, kall vinter – varm sommar så medeltemperaturen över året hålls ungefär där den brukar vara, därför ser jag med skräckblandad förtjusning fram emot sommaren och vad den kommer att föra med sej…

  4. Håller me Alice, mindre snö nästa gång de blir vinter, helst mindre is åxå.

    Angående väder spåande så finns de tyvärr int någo säker metod att gissa vädret månader framåt, ägen försöka får man ju. Långtids väderprognos institutet i USA förutspår en varm sommar, med en sannolikhet på 50% en liknande prognos kunde tom jag göra!

  5. Kalle: jag tror att vad det gäller rönnbären så berätar de mer om hur föregående sommar var än om hur kommande sommar kommer att bli. Fin sommar året innan ger förutsättningar för riklig blomning och fruktsättning året därpå. Men ibland kan det också vara att alltför riklig fruktsättning året innan reducerar följande års pga hård belastning av trädet.

Kommentarer är stängda.