16 maj, 2011 av Charlotta

“Storspadan”

I min hemåker hittades det på hösten, i plöjningen en “plomb”, en sten i det större formatet. Och idag var dagen när den skulle bökas bort. Eftersom jag insåg att jag inte har någonting med traktorn där att göra bar det till att hämta “stor spadan”, det vill säga pappas atlas grävmaskin. Det är inget stort åbäke, men vi brukar säga att den i alla fall slår en vanlig spade och man kan åstadkomma en hel del, både reda och oreda med den. Jag är ingen grävmaskinist, men lite oreda brukar även jag kunna åstadkomma med den och även plocka upp någon plomb ibland när dom dyker upp, för det gör dom. Förr körde dom runt dom, över dom eller grävde ner dom, men nu skall dom bort.

Plomben i hemåkern

Efter sej lämnar stenen ett litet problem, ett hål mitt i åkern, men jag får ta lite fyllnadsmaterial från någon annan knut av åkern och tota dit så det inte skramlar så ifall man råkar köra över det i nästa harvning  😉

Grävmaskinen

2 svar till ““Storspadan”“

  1. stenar skriver:

    Dessa jordfasta stenar är ett verkligt problem o där behövs den stora “spadan” vi har tagit massor med stora o större stenar bort genom åren, dessutom har gubben en stengrep på frontlastarn som han varje år plockar stenar med. När jag harvar o harven drar opp stenar så försöker jag bära eller rulla dom i en hög som vi sen tar bort med stengrepen. Ett annat problem är el-stolparna som gör det jäkligt i alla olika skeden,, plöjningen, harvning, sådden, sprutande ja o tröskningen.. dessa kan man inte ens frakta bort…

  2. - skriver:

    Det är väl bara att ploga ner stolparna “i misstag” ända tills elbolagen flyttar dom? 🙂