3 juni, 2011 av Maria

På spaning efter ogräs

Då har växtodlinssäsongen kommit till det skede att det börjar bli dags att fundera på ogräsen.

Idag hade vi besök av vår växtodlingskonuslent, Staffan Eliasson från Nylands svenska lantbrukssälskap. Han besöker oss i meddeltal 3 ggr per år. I övrigt har vi kontakt per telefon vid behov. I början på året brukar vi göra upp odlingsplanen och nu på våren, då det är dags att spana in ogräsen, går vi genom fälten och granskar grödorna.

Det är mycket som har hänt under en vecka på åkern. För ca en vecka sedan tog jag en runda över fälten och hittade nästan inte några ogräs alls. Men lite sol och varmare väder har satt fart på både önskvärda och icke önskvärda växter.

Kornet, Annabell som vi sådde till först bör sprutas innom en vecka och därefter följer vetet. Nu är det bara önskvärt att vädret skulle tillåta besprutning. Besprutning av gödor skall ske helst i mulet väder och i en vindstyrka som är så gott som obefintlig. Allt som ofta blir det ändå sena kvällar eller en väldigt tidig morgon.

3 svar till “På spaning efter ogräs“

 1. Christer skriver:

  Mmmm…… hittils i vår har vinden mera gynnat vindkraftsproduktion än besprutning……..blåser friskt ännu trots att klockan närmar sig ett.

 2. Maria skriver:

  Samma här. Jag tror att det kommer att bli mycket tidiga mornar för att hitta något som liknar vindstilla.

 3. Nisse skriver:

  Vi har tyvärr angrepp av bladfläcksjuka redan nu. Jag såg också att Lantbrukssällskapet varnade för ovanligt tidiga sjukdomsangrepp i år. Man ”tiltar” ju inte mera så mycket utan det finns ett tiotal medel så det börjar vara svårt att välja.

  Vi plöjer ju inte så halmen sprider mera sjukdomar hos oss och man måste spruta litet mera. Jag tänkte sätta med en låg dos Acanto (eller motsvarande) vid ogrässprutningen men har ingen egen erfarenhet av medlet.

  Vanligen sprutar jag sent eftersom jag vill komma åt tistlarna med MCPA så här är det ännu ingen brådska.