Ekenäs

Har tillbringat de 2 senaste dagarna i sommarfagra Ekenäs tillsammans med yrkesbrödrer och -systrar. Det har dock inte varit fråga om någon semesterresa och inte skulle jag heller egentligen haft tid att ta ledigt från sysslorna på gården.
Det är mitt engagemang i producentrörelsen som denna gång fört mig till Ekenäs för deltagande i SLC:s fullmäktigemöte med bland annat besök på gårdarna Gullö, Mörby, Broby och yrkeshögskolan Novia. Givande diskussioner och avkoppling från brådskan hemma samt det att man får nya perspektiv ger i alla fall så mycket ny energi att det känns värt att “offra” ett par dagar.
Tyvärr innebär det att de som lämnar hemma får mera att ta ansvar för och naturligtvis är det ju något som krånglar när man är borta. Denna gång var det värmeböljan som fick temperaturen i panrummet att stiga så högt att överhettningsskyddet utlöste ett alarm. Tack och lov så ger ju dagens kommmunikationsmöjligheter möjlighet till att ge råd och fjärrhjälp för att reda ut problemen.
Förra veckan då jag beslöt mig för att delta i mötet utlovade väderrapporten regn både på tisdag och onsdag så jag gladde mig åt att det inte skulle gå att plantera något under tiden och att jag egentligen inte skulle försumma så mycket av arbetet hemma på gården. Nu blev det ju något helt annat väder än vad som utlovades, vi fick ju en ordentlig värmebölja istället. Det i sin tur gör att jag nu sitter och oroar mig för hur växtligheten mår då jag egentligen borde försöka få igång bevattningen åt de nyplanterade plantorna istället för att sitta här på Sjöskog och vänta på flyget hem. Ett flyg som dessutom aviserats en senare avgång än planerat. 🙁
Nåväl, väntetiden på flyget har jag i alla fall kunnat utnyttja till att skriva detta inlägg. Alltid något 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Ekenäs”

  1. Om ni körde förbi så tog ni nog en extra krok för att komma till Gullö. Ja visst Cicci, en riktigt super keps som Christer har, en sådan har jag med.

  2. Krokigt så det förslog var det nog…..körde visst via Skåldö färjfäste. Lär ha varit närmaste vägen över sjön 🙂

Kommentarer är stängda.