Kaos i planeringen!

Måndag
Min fähus-dejour började. Det visade sig råda kaos i ladugården då jag kom dit. Det var bara en djurskötare som kunde närvara och det var endast första skiftet, det vill säga mjölkningen. Så istället min kompis Natalie, som går andra året på hästlinjen, inkallad att hjälpa till resten av veckan. Men problemen tog inte slut där. Dyngskrapans rep hade gått av, så det blev att ta upp spalten och fixa det. Och så var Avanten på reparation, så det blev att köra med trädgårdens Norcar, som är för stor för att rymmas in till ungdjuren då man kör in mat. Jag blandade lite mat så kossorna inte skulle bli utan, skrapade åt grisarna och dylikt som hör till.
Jag slutade lite tidigare då det inte fanns något jag kunde göra och for till jordbruket där Jim råkade vara. Jag följde med bara för skoj skull då han skulle och hämta ett jordlass till fladan. Niklas var också med med en traktor. Jag for med Niklas tillbaka till skolan och kippade av jordlasset på åkern där det ska fyllas. När vi skulle köra framåt hoppade kärran ur dragkroken och hydraulslangarna revs ur. Vi blev stående med en kärra som var upplyft nästan till max och en traktor. Vi märkte att det var en del på traktorn som hade gått sönder, vilket gjorde det möjligt för kärran att haka ur, speciellt när tyngden var baktill. Men vi kom därifrån med allting i behåll!

Som det såg ut när vi hade fixat med dyngskraporna och spalten.
Kärran som var ute på vift 🙂

Tisdag
Väckarklockan stod på 5.00, för klockan 6 skulle slaktbilen komma och hämta de 172 återstående grisarna. 5.30 träffades jag, Robin och Ulf utanför svinhuset och började förbereda lite. Slaktbilen kom precis kl 6, och 6.50 var alla grisar inne i släpet. Det gick undan och alla var nöjda. Kanske mest jag, som slapp grisarna 😉 Det som återstod av dagen ägnades åt att städa i svinhuset och fixa lite åt korna. Sen hjälpte jag Natalie att ta in hästarna från hagen innan vi slutade.


Några grisar på väg uppför rampen på väg på sin sista resa.
Jag och skolans shettis Peikko.

Onsdag
Idag har jag kört in foder åt korna och blandat mer foder. Vi har en Keenan(?)-vagn som blandar, så det är bara att tillföra alla ingredienser och blanda om så får man ut fodret.  När vi väl blandade och tillsatte det sista av ensilaget, så hostade traktorn en gång och stannade. Det rök väldigt mycket från motorhuven på den när vi försökte starta den igen. Men så kom vår hjälte Eric och sade att vi hade för lite varv på, så att den inte orkade driva blandningsvagnen. Lite nervösa hann vi ju bli, Natalie och jag, då det bara bolmade rök från den – det såg ju så hemskt ut. Men vi fick skratta lite och det var ju tur att det inte var så farligt som det såg ut! Efter att allt var klart med korna var det bara att börja tvätta i svinhuset. Men innan tvättningen hade vi besök av en finsk skolgrupp som ville bli omkringvisade på området. Vi visade kossorna och hästarna åt dem, det tomma svinhuset och så fick de köra kärra med ponnyn Peikko. Riktigt intressant tyckte jag det var, trots att finska inte är mitt starkaste språk så förstår jag en hel del nog. Nå väl, åter till svinen. Personligen tyckte jag det var roligare att tvätta än att umgås med själva grisarna 😀
Nu är jag hemma då jag bytt om med Kim, som inte har möjlighet att vara då han ska vara. Så han tog mitt pass och jag ska ta hans. Och så råkade vi bli lediga torsdag och fredag då lärarna ska på kurs, om jag förstod saken rätt. Ikväll ska jag fara till Jim och Julia och åka och simma med dem – ta ”vinterklåddin” som vi kallar det här då man är och simmar för första gången på året. Få se då, om man vågar sig i! 🙂

Författare: Cicci

Mitt namn är Cecilia "Cicci" Lundberg och jag är 17 år. Petalaxbo med intresse för djur och natur, främst hästar och hundar. Bor med min mamma, pappa och två småsystrar; Jennifer, 14 och Julia, 11. Går i skolan i Gamla Vasa på Yrkesakademins lantbrukslinje andra året och bor på skolans internat under veckorna. På fritiden är jag med mina vänner. Andra intressen är musik och fotografering. Som person är jag väldigt positiv och pratglad och försöker alltid se till att personerna i min omgivning har det bra. Jag läser också studentämnen på samma gång som vanliga yrkesämnen, och får därför både yrkesexamen och studentexamen. Detta kallas kombinerad examen (kombi). :)