11 juni, 2011 av Charlotta

A day off…

En ledig dag… vad är det?

Jodå, dom finns nog. 😉  rätt så glest emellan bara. En ledig dag betyder inte att man inte ger fåren mat, ser över stängsel, kollar att alla fåren hemma mår bra osv, men man kan få en ledig eftermiddag ibland om det är någonting extra på gångs i knutarna som man vill göra, och det var det idag 🙂

Starten gick kl 10 på förmiddagen från Ytterholm, naturligtvis hade jag både Mats och Mathias med mej, Hondan styrdes mot Piikkiö, Tuorla, det ligger en liten bit utanför åbo och där väntade en av sommarens (för oss) roligaste händelser, nämligen en deltävlingen i finska mästerskapen i traktorpulling 🙂

TraktorpullingHär går starten för ”Doris”

traktorpullingOch här sa det stop.

Traktopulling går ut på att ”traktorer” tävlar om vem som kan dra en speciell vagn längst, vagnen är konstruerad så att ju längre man kör desto tyngre blir vagnen att dra för det finns en vikt på vagnen som åker framåt så till slut är hela vikten i framänden och vagnen kanar på medar. Då brukar det bli stop, men orkar ”traktorn” med hela lasset kanandes på medar köra hela banan som är 100meter lång, då kallas det fullpull. Men det hinner hända mycket på 100meter, ibland säger det poff och hela motorn ryker, ibland smäller det nån slang så hela traktorn blir sprayad, eller så flyger det omkring delar, eller så kan det komma ett hjul rullandes för sej självt mot ”mål”, men för det mesta går det… i alla fall någorlunda bra.

”Traktorerna” tävlar i olika klasser, några av dem är Modifierad,  i olika viktklasser tex, 2500kg, Mini 950kg, 4500kg, Farmstock viktklasser tex 2500kg, 3500kg, 6000kg 8000kg, Prostock viktklasser tex 3500kg. Somliga ser ut som vanliga jordbrukstraktorer, andra verkligen inte 🙂

Å vad är det som är så roligt med det? Ja, ibland undrar jag också 😉 men roligt är det! Solen steker, det dundrar och vibrerar i marken när dom kör, det ryker, dammar och luktar avgaser, svett och sololja, en blandning av bränd korv och ärtsoppa, och mitt i denna röra trivdes man riktigt bra bland ca 1700 andra rödbrända Finländare.

Finns det något mer effektivt sätt att bränna iväg 100-tals liter bränsle på lika kort tid? Nja, jag undrar det jag, någe miljölopp är det inte precis… så man kan ju undra om det är riktigt vettigt att hålla på med sånt här, men å andra sidan kan man ju också fråga sej om det är riktigt slugt att vuxna starka karlar, skenar omkring, på is, med järnskenor under fötterna och jagar en liten gummitrissa…

Tur att det finns någonting för alla 😉

3 svar till “A day off…“

  1. Sonja skriver:

    Jag tänkte både i fjol o i år åka o se på pullingen, men ingendera åren har jag kommit så långt. I år glömde jag nog bort att det var redan i går, men med facit på hand så var det nog för varmt både för mig och för Kalle att vara dit. Men kanske nästa år… 😉

  2. Mats skriver:

    För egen del har jag aldrig riktigt tänt till på pulling, jag förstår att det är kul så där i princip men för mej nappar det inte. Däremot tilltalas jag av dragtävlingar i backe (fi: mäkivetokisat) där man drar ett gruslass uppför en backe på tid. På sätt och vis påminner det om traktorpulling men man slipper skaffa den där specialbygda bromsvagnen. 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=6mavmItHI60&feature=related

  3. Alice skriver:

    Vi konstaterade att det inte stod ett ord om traktorpullingen i Turun Sanomat. Åtminstone inte så att vi skulle ha sett det. Man kan tolka mycket av det, jag tycker det var dåligt. Så mycket papper och text, nog hade det rymmats lite rykande traktorer i tidningen också!