11 juni, 2011 av Sonja

Sommar, sommar, sommar

Sommar, sol, myggor och ensilage. Så ser dagarna ut för tillfället. Ja nå, jag och Kalle blandrar oss inte så hemskt mycket med ensilaget men de övriga tar vi nog del av. 🙂
Varmt har det minsann varit, t.o.m. här ”ute” har det varit +30. Vi svor ju över vintern för några månader sedan, så inte ska vi väl klaga nu…!

Ur vallarnas synpunkt har våren och försommaren varit näst intill perfekt, svalt och regnigt varvat med sol och värme. Detta har lätt till täta och välvuxna vallar som det nu är dags att skörda.
Speciellt nöjda är vi med de vallar där det växer blålusern. Lusernen har visat sig vara ytterst torktålig och bra på att övervintra. Man måste dock vara noggran med kalkning och gödsling då man har av blålusernen i växtbeståndet. Tumregeln tycks vara mycket kalk och lite gödsel.

Idag (lördag) ser det igen ut att bli en varm och solig dag. Då väderleksprognoserna utlovar regn och svalt till nästa vecka, betyder det att maskinerna är i full gång från morgon till kväll så att det skulle bli slått och balat så mycket som möjligt. Man ska ju inte ropa hej före man landat på andra sidan bäcken, men för tillfället ser det lovande ut vad gäller mängden och kvalitén på ensilaget.

Etiketter:

5 svar till “Sommar, sommar, sommar“

 1. Antte skriver:

  O så har vi ju ny balare!

 2. Jan skriver:

  E den nya en Lely, eller? Varför bytte ni bort Claasen? Problem?

  Har länge sökt efter en Claas 255/355 som skulle vara ”lite” medkörd, alltså inte 10000 balar som de flesta som finns till salu.

 3. Sonja skriver:

  Den nya är en Kuhn I-Bio. Claasen var sönder olovligt mycket de två senaste säsongerna bl.a. var där problem med lager till inmatningsrotorn o valsarna.

 4. Daniel skriver:

  Hur är Kuhn I-Bion prestandamässigt i förhållande till Claasen, måste kraftuttaget stannas vid lindningen som på de gamla Bale-In-One? Roligt att se lite ensilage-bilder igen! 🙂

 5. Antte skriver:

  Kraftuttage måst stängas jo, men med en kabel mellan trakorns signal uttag och balarns styrenhet sku den stänga av själv.

  Prestandan e nog så gott som samma jmfr med Claasen, eftersom de tog ngr extra sekunder att flytta balen ända till lindaren, sen e Kuhnen snabb att linda. Hittills e vi rikti nöjda!