Hindersby johannistang

I dag prydde vi som traditionen bjuder “johannistandjin” (midsommarstången) på allmänningen Lekstrand i Hindersby (se bilder) och i kväll samlades bysborna för att fira johanni.

Glad johanni till alla bondbloggare !

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Hindersby johannistang”

 1. Gratulerar till att ni har en allmänning till gemensam glädje för bybor och sommargäster eller bara gäster i största allmänhet. Där jag är uppväxt hade vi också en som vi trodde allmänning – allmän strand t.o.m. Ända tills gården i byn bytte ägare och den nye ägaren sålde halva allmänningen till en sommarstugeägare och efter det var allmänningen högst privat och byborna utan strand och badplats.

  Om allmänningen egentligen är din Nisse så bibehåll den som allmänningen – till glädje för byborna!

 2. Nja, det är de nordiska flaggorna som varit med sedan 50-talet då Sigge Strömberg – byns kulturpersonlighet – bildade Fornminnesföreningen och byggde upp Lekstrand på allmänningen Leikanlindån som faktiskt varit centrum för lekar (och linrötning) sedan urminnes tider. Den finns invid åbron som också varit en samlingsplats. Sigge var på en resa till Dalarna och därifrån kommer troligen stångens utseende och mycket annat.

  Allmänningarna håller vi nog kvar i Hindersby. Det var vår smala lycka att den gamla folkskolan från 1899 stod på allmänning så kommunen inte kunde sälja den åt nån annan än vår förening Gamla folkskolans vänner rf (som fick den som gåva av kommunen för några veckor sedan).

  Fornminnesföreningen sköter dessutom om Hurtigs torp (dragon 1808-09) och bysmedjan.

 3. Du får allt att låta så gammalt, Nisse. Som om det funnits sen Hedenhös eller t.o.m. ännu längre 🙂

 4. Tja, mina förfäder odlade upp åkrarna här i byn för omkring 1000 år sedan (+- 300 år) så ganska så hedenhös är det. I Gustav Vasas första jordabok i början på 1500-talet fanns de flesta gårdarna redan med – de bara har delats sedan dess. Och då var de redan stora och etablerade och bland de största i området så de måste då ha varit flera hundra år gamla redan. Minst.

  Troligen var den största förändringen storskiftesregleringen för 100 år sedan då bydelarna för första gången splittrades och husen flyttades ut. Fram till dess hade man bara byggt nya hus mellan de gamla så att det bara var en halv meter mellan husknutarna.

Kommentarer är stängda.