Elfte

Jaa-a vet ni. Den här midsommardagen kunde inte ha börjat bättre. Antte ringde kring halv 7 och sa att han just har dragit ut en livslevande KOKALV från Luppa!!!!! 🙂 Helt otroligt, hennes elfte kalv! Vi var redan säkra att något gått på tok, då ingenting började hända. Ibland tyckte man att juvret lite hade ändrats och ibland att man såg en liten spark. Men då nu veterinären kände på henne så sent som i onsdags och konstaterade att hon var tom, var vi ju ganska säkra på att allt hade varit inbillning.. Det är dock svårt,ja nästan omöjligt, att bestämma dräktigheten på en gammal ko då allt ligger så “djupt” i henne. Så vi gav inte upp allt hopp,utan veterinären gav en igångsättningsspruta åt Luppa och här är resultatet:

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!