26 juni, 2011 av Maria

Kompromiss i växtodlingen

På torsdagen före midsommaren besökte vår växtodlingskonsulent Staffan oss igen för att ta en titt på eventuella växtsjukdomar, speciellt i kornet. Efter en veckas regn och rätt så varmt med hög luftfuktighet, brukar växtsjukdomarna trivas väldigt bra om det bara finns en gnutta tendens till det. I vårt Annabell korn som hade bestockat sig väldigt bra och har rätt så kraftig växt fanns det en aningen början av bladfläcksjuka. Vi beslöt att kornet skall besprutas, men det blev en kompromiss. Besprutningen skulle eventuellt kunna skuffas fram med några dagar men eftersom vi kommer att resa bort en vecka så vågade vi inte lämna besprutningen ogjord. Så det blev en midsommar växlande mellan traktorhytten och sillbordet 🙂

Eftersom 35 ha finns på längre avstånd brukar vi ta med oss vattenvagnen. Vattenvagnen är en hemgjord transportvagn som vi har tidigare använt oss av att ransportera svämgödsel längs landsvägen till spridarvagnen på åkern. Idag används vagnen endast till att transportera vatten till beprutning av grödorna. Det har varit enkelt och bekvämt då det tar under 5 minuter att  fylla sprutan. Bak på vagnen finns en Honda vattenpump.

Nu är kornet sprutat och hoppeligen skyddat för några veckor framöver.

Att kunna resa bort under sommaren har varit så gott som omöjligt de tidigare åren då vi hade djuren. Men nu blir det första gången för barnen att åka bort på sommaren. På måndagen bär det av till Sverige. Det blir en traditionell resa för småbarn. En dag på Kolmården och två dagar i Vimmerbyn, Astrid Lindgrens värld. Franz är helt inställd på att vi skall åka till ”Målkorden”. Ja, ibland kan det där med nya ord vara svårt för en 5-åring, som t.ex. igår ropade han, då vi kopplade sprutan bakom traktorn, – Mamma, pappa titta, titta jag hittade en så stor”slarv”!! ”Slarven visade sig vara en larv.

Samtidigt blir det lite paus för min del här på Bondbloggen. Ingen uppkoppling av någonslags dator alls under några dagar blir riktigt bra 🙂 Återkommer om en vecka.

 

4 svar till “Kompromiss i växtodlingen“

 1. Christer skriver:

  Vilka sjukdomar fanns i kornet och vilka preparat använder ni?

 2. Johan skriver:

  En fråga, inte bara till bloggaren utan i största allmänhet. Får ni lönsamhet i sjukdomsbekämpningen av korn? Har ett minne av att försöken på Västankvarn visat att man knappast någonsin får pengarna tillbaka (måste kolla upp om mitt minne är i skick eller om jag pratar goja)

  Det är ju givet att all sköns kemikalie-alir förespråkar dyra bekämpningar och motiveringarna är också givna. Som bonde borde ändå det som blir kvar under strecket vara det enda saliggörande, inte att få stå i ”främsta ledet”, om uttrycket tillåts.

 3. Matts skriver:

  Om man räknar hur mycket större skörd man behöver få per hektar för att det ska löna sig, borde man kanske få ca 400 kg mera per hektar för att täcka kostnaderna. Men det viktigaste är att skörden blir handelsduglig, dvs att hektolitervikten blir tillräckligt hög. Min granne sjukdomsbekämpar inte och har flera år haft svårt att få sin kornskörd såld på grund av dålig kvalitet, då blir förlusten ganska stor. Jag har själv odlat korn samtidigt på andra sidan diket och inte haft problem med kvaliteten på skörden.

 4. Johan skriver:

  Kolla gärna upp Västankvarns försök, jag tror det är i årsberättelsen för år 2008 som man hade en tabell hur det hade lönat sig.
  Det finns kornsorter som är sjukdomsbenägna, helt klart. Men jag vill nog påstå att om man väljer en sort som har en god sjukdomsresistens och tänker på växtföljden så är det ren förlust att ödsla pengar på sjukdomsbekämpning.