16 juli, 2011 av Charlotta

Bakvänt?

För mej självklara saker kan antagligen för en annan vara helt uppsomkull och baksomfram, alltså ovanliga, och det jag syftar på håller väl på att förändras, men för den lite äldre generationen kan det vara nästintill otänkbart.

Kvinnan far ut och jobbar och mannen stannar hemma, passar barn och lagar mat.

Jag skuttade gladeligen ut till Jonte när gräset här hemma skulle slås och Mats som då var här fick vara hemma och se efter Mathias och laga mat. Eftersom jag känner till mina åkrars alla vinklar, vrår, diken, elstolpar och så vidare, så var det ganska naturligt att jag fick dra iväg med slåtterkrossen och han fick laga mat. Men, det slog mej hur det enligt gamla mått var bakvänt, men nu är det nya tider och nya seder. Absolut inte mej emot, gillar att grejja på ute, och i synnerhet såna här dagar är roliga att grejja på när man sen kommer hem och inte möter rester från igår och ett diskberg, utan redan ute på trappan mötte jag en helt ljuvlig doft av fiskbullar och inne stod Mats så glad och stekte fiskbullar, svampsås och kokade nypotatis.

Mats lagar matJag måste passa på och ta ett litet bildbevis på en modern man som glatt tillreder svampsås på vedspisen i mitt kök.

8 svar till “Bakvänt?“

 1. Christer skriver:

  Mångkunnig man, din Mats! Själv är jag gift med en kock, vore ju lite ”bakvänt” om jag började blanda mig i kokandet 🙂

 2. Dånö Matte skriver:

  Hej Christer! Ska sanningen fram så e de ganska roligt o avkopplande o laga mat ibland,(e ju int alla dagar jag står o rör i grytor) de ska sägas med en gång,har oxå den lyckan att Lotta e väldigt duktig med mat. Men ombyte förnöjer och de e spännande o prova laga något o se om de blir ätbart. Mina nära och kära får agera jury och ”försökskaniner”. Oftast blir de ätbart men nångång ha det väl blivit ett besök till nån pizzeria eller korvkiosk…. ”Bakvänt” eller ej sitter i betraktarens öga precis som den berömda skönheten… 😉

 3. Mats skriver:

  Ett recept på svampsåsen skulle ju sitta fint. 🙂

 4. Dånö Matte skriver:

  Hej Mats! De e ett mycket enkelt recept,ca. 500gr kantareller,frysta el färska (som man förväller först). Ta en stor klick smör i en varm panna och bryna svampana en stund. Sedan slår man på en burk (2,5dl) matlagningsgrädde,gärna en smaksatt,t.ex en 3ostars el liknande. Låt sedan såsen stå och sjuda, småkoka ca.5min så den blir tjockare. smaksätt den samtidigt med salt ock kryddor efter behag. Perfekt till abborrfileer m.m….Servera och njut! 😀

 5. Bitte skriver:

  Det är nog bra att alla kan kocka o sköta hushållet nuförtiden! I vårt har vi sån fördelning att den som är ledig eller kommer först hem från jobbet så lagar mat. Det brukar bli ganska jämnlikt på det viset o båda är nöjda att få sätta sej till ett dukat bord!!

 6. Marianne skriver:

  FÖRVÄLLER kantareller ???? HOPPAS du ändå menar ”hettar opp svamparna i torr stekpanna så vattnet avdunstar” – INTE kokar i vatten….
  Det finns inga skäl att ”förvälla” kantareller – sådär som man gör med vissa riskor….
  Själv hackar jag svampen, *kokar ur vattnet*, sätter till en smörklick och hackad lök + sedan grädde ( matlagnings eller annan ) +salt,svartpeppar etc..Låter badda…( Prova försiktigt med dragon till fisk …;)

  Hälsar gumman i stugan
  Marianne

 7. bondmoran skriver:

  Va duktig du är som vågar o vill kocka,, hos oss är det bara jag som står vid spisen ,, o gubben plockar kantareller då de finns av dem,, sätter dom i en torr panna silar bort vätskan,, hackar dom mindre o bryner med lök,, i smör såklart,,, salt o peppar o grädde, en klick ”voimakas koskenlaskia” ost o de blir sammets-mjukt o gott… lycka till med andra rätter oxå… trevlig fortsättning på sommaren….

 8. Charlotta skriver:

  Här kom de hur mycket tips som helst. 🙂 Vi brukar köra linjen ”man tager vad man haver”, men när det gäller svamp blir det oftast bara smör och grädde. Så naturell som möjligt. Och jo, förvällda kantareller. Eftersom det är jag som står för biten att plocka och frysa är det snabbast och enklast att göra så. Då kan man koka och frysa in fast 10 liter på en gång i ett nafs, man behöver int vara lika petig med rensandet då man skummar. Att gå i skogen, plocka svamp, komma hem och tillreda, har väl hänt, men det är sällan, så svampen fryses och tinas när man behöver.