16 juli, 2011 av

Ändrade planer p.g.a. regn

Håller på med plantering av de sista större plantomgångarna mellan varven med skördevagnen. Plantorna växer fort nu och optimal plantstorlek har man bara ett par dagar så det är viktigt att allt går enligt planerna.

En stor osäkerhetsfaktor i planeringen är regnskurarna som nu när vi närmar oss fruntimmersveckan och rötmånadstider kan vara väldigt nyckfulla. Luftfuktigheten har varit förhållandevis hög och det borgar ju för stackmoln och åskskurar som meteorologerna har svårt att förutspå.

Har förövrigt konstaterat att prognoserna ändras radikalt när skiftesbyte sker på Fmi (Finlands meteorologiska institut). Det har föranlett mig att prata om regnvädersmeteorologen och solvädersmeteorologen ty man ser tydligt när de avlöser varandra. Regnvädersmeteorologen som jobbade i morse utlovade närmare 40 mm regn inkommnde vecka medan solvädersditon nu på eftermiddagen anser att en 7-8 mm räcker.  Har också noterat att prognoserna inför veckosluten så här i grilltider har tendens att vara väldigt optimistiska, man undrar ibland om bryggerierna och charkuterierna har något finger med i spelet? 🙂

Nåjaa, det är ju alltid fritt fram att göra egna prognoser och det gör jag också men visst konsulteras diverse institutsprognoser flitigt speciellt så här i säsongstider.

Planerna för veckoslutet var att efter fredagsmorgonens skördepass ta itu med sallatsplanteringen för att få den gjord innan regnet natten till lördag började. Fick dock några tilläggsbeställningar så skördandet tog ett par timmar längre än beräknat. Blev också något försinkad av asfalteringsentrepenören som kom för att se på objektet. Vi planterade i alla fall mot kvällsidan och hann få litet över hälften planterat innan regnet kom vid 22:30-tiden. Regnmängden blev inte större än 4,7 mm så det hade väl kanske gått att fortsätta vid 10-tiden om inte en ny regnskur om 1,5 mm hade kommit. Meddelade planteringsgänget att vi planterar om en timme men då kom ett rejält regn om 10 mm så nu är nog dagens plantering struken från agendan.  Det nyplanterade och den direktsådda kinakålen gillar ju regnet (om det nu inte kom så hårt att det bildas skorpa på jordytan) så visst är det bra med regn också. Inte behöver jag heller vattna på ett par dagar. MEN det kunde ha kommit några timmar senare! Kan i alla fall konstatera att stråförstärkningen av kornet verkar ha hållit kornet stående. 🙂

 Planteringshjälpen åkte till ”slakthuset” för att packa kål, frugan tog itu med diskberget och jag skrev ett inlägg (som  säkert späder på talesättet om att ”bönderna aldrig är nöjda med vädret”). Överväger att nu betala lite räkningar om pundet fallit lite i kurs gentemot euron, så sysslolös blir man inte trots ändrade planer……..

Etiketter:

2 svar till “Ändrade planer p.g.a. regn“

  1. Nisse skriver:

    Suck, här är det kruttorrt det enda regn som kommit var åskregnet på tisdagen och det försvann i de djupa sprickorna. Det tycks regna överallt utom här hos oss …

  2. Christer skriver:

    Joo vi har varit lyckligt lottade vad gäller regn i sommar enda gången det skulle ha krävts bevattning var ett par dagar under värmeböljan i början av juni. Nu började det vara torrt igen men det sköttes ju om nu som på beställning om än ett par timmar för tidigt. Nåjaa, min önskan är ju att det regnar en 20 mm varje fredagskväll från juni till mitten av september så jag skall väl inte klaga 🙂