20 juli, 2011 av Maria

Och den där flyghavren!!

Är rätt så arg och trött på den inte önskade växten – flyghavren! Nu har det promenerats omkring på åkrarna i två veckors tid, så gott som alla kvällar och då har det bara kollats 1 varv. Det betyder att då vi fick allting genomgått i kväll så får vi börja om på nytt där vi starttade för två veckor sedan, munttert 🙁

Nisse skrev tidigare om åskvädret som gjorde liggsäd. Har bara bett om att inte något sådant skulle komma hit på några dagar, för det är så gott som omöjligt att hitta någon flyghavre i liggsäd. Nu har de lovat åska med riklig nederbörd så vi får se hur det går.

För två veckor sedan då Lördax ringde upp mig frågade Stan om det känns bittert med flyghavre, kommer inte riktigt ihåg vad jag svarade då men idag har jag ett klart svar – JA, det känns bittert. Efter att man jobbat en normal arbetsdag ännu skall ut och checka den ovälkomna grödan så då känns det bittert. Istället för att sätta ner sig i trädgården och njuta av sommarkvällen så är det bara att ta långbyxor på och några sopsäckar runt midjan och så ut på fältet. Det har blivit mycket sena kvällar.

Det verkar som om flyghavren har haft ett mycket gynsamt år. Senaste odlingsäsong hade vi inte mycket att plocka men nu var det något helt annat. Beslutet att börja ta kemisk besprutning med in programmet är lätt att göra.

Vad som gläder mig är att besprutningen mot växsjukdomar gjorde sin sak och beslutet var rätt. Vid besprutningen lämnade jag en liten vik osprutad bara för att se skillnaden. Det var skrämmande att se vilken nytta en besprutning kan göra. På det obesprutade området såg man helt tydligt att grödan var sjuk. Då jag gick ikväll över det obesprutade områden så kunde man redan höra skillnaden, grödan prasslade, som torrt, dött, sjukt gör då däremot den friska grödan som var besprutad var fuktig grön och flaggbladen felfria.

 

4 svar till “Och den där flyghavren!!“

 1. sebastian skriver:

  Jag beklagar bekymret! Får nästan dåligt samvete då jag sitter i båten i Mariehamn och läser ditt inlägg. Det stämmer att de tycks gro som fan iår!? Jag har bl.a. en åker som normalt har 1-5 vippor flyghavre, i år fick vi plocka tre plastpåsar..
  Hur som helst se nu till att ni får lite tid i trädgården också! De behöver vi också som alla andra!

 2. Nisse skriver:

  Jo, det är hemskt i år. Hos oss så har trädgårdsmästaren plockat många säckar eftersom jag haft bråttom att fästa plasten vid växthuset så den inte blåser bort. Hon har stönat i hettan och haft en hund plus två katter med sej på åkern. Inte alltid så trevligt då ena katten klättrade upp på hennes hatt för att få bättre utsikt.

  Nästa år måste vi spruta – det går inte mera att plocka.

 3. flyghavre skriver:

  Samma här hos oss,, vi har gått en gång igenom allt,, fick nu idag klart , kom hem för en timme sedan,, hettan var o är olidlig,, man blir riktigt mjuk i huvu… Vi har iår ganska lite ”flygare” kanske 4 plastkassar,,, men allt måste ju kollas ,, har flera fält vilka är rena men de kollas såklart ändå… Ett jäkla jobb är det men måste göras…Nu har jag ”siesta” efter att vi redan hunnit äta….

 4. Maria skriver:

  Kom 45 mm vatten inatt med åskan.