Potatis

Potatis potatis, i vilken by man än är så ser man potatis, lite så är det när man bilar omkring på Åland. Och absolut inget fel med det. Skötta, fina potatisland är en fröjd för ögat.Potatisland

Här på bilden är ett av Mats potatisland med sorten Asterix.

Mycket av den potatis som odlas på Åland går till den chipsfabrik som finns i Haraldsby. Det finns några som odlar matpotatis och levererar till butiker och så, men dom är inte så många. Men “chipsen” vill ha potatis. Största delen av all potatis som används i chipsfabriken kommer direkt från de åländska odlarna. I fabriken lagas det inte bara chips utan också pyttipanna och sånt. Dessa Asterixpotatisar som ännu växer här kommer förhoppningsvis snart att bli pyttipanna eller någon vitlöksgratäng. Men inte ännu. För tillfället växer potatisen som bäst och jobbet att hålla bort bladmöglet är en liten kamp i sej. Bladmögel i potatisodlingen, och man kan säga “hejdå” till den potatisen. Möglet trivs ypperligt i dessa varma fuktiga förhållanden, så det gäller att vara alert med sprutningen, och ha bra preparat.  Hittills har Mats klarat möglet bra, vatten har det kommit ganska lagom, så nu gäller det att hålla det i skick några veckor till innan det skall blastdödas och sen ska den upp. Skulle man få beställa väder skulle det gärna få vara uppehållsväder då, så att inte åkrarna förvandlas till lervälling och gyttjediken, men det återstår att se. Men som det ser ut nu så verkar det någorlunda lovande. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.