Med nål och tråd…

… reparerade jag röjsågen idag.

Den har krånglat. Röjsågen. När man skulle starta den fick man ibland dra sej svettig och man fick inte ett “brumm” ur den. Ibland kunde den starta, gå riktigt bra på tomgång, så när man gasade sade den “vuomp” och stannade. Ibland kunde den starta, gå riktigt bra, man gasade lite och den hängde med. På med hörselskydd, skyddsglasögon, handskar och så kom man två meter så sade den “vuomp”. Stannade och vägrade starta på måttligt antal drag. Det har justerats bränsle fram och tillbaka ifall det skulle vara stockat. Det har öppnats och kollats efter smuts och skit i filter och ingenstans har det hittats något fel, ända tills jag mitt i allt fick syn på att bränsleslangen var sprucken och sönder. Ny slang införskaffades och så kom då den dagen när den skulle bytas. Jag drar mej lite för och peta så mycket på maskiner. Att peta sönder går nog, hur bra som helst, men att få tillbaka allting brukar inte vara lika lätt utan att man har någon skruv eller mutter överlopps när man tycker att man är färdig… Nåja, prova måste man och får jag inte ihop det får jag ringa pappa och be om hjälp, men de behövdes inte idag, tack vare mitt syskrin 😉 Diverse delar petades löst för att komma så nära att jag fick ordning på det hela och kunde börja fundera på slangen.

Den söndriga slangen var bara att dra löst från där den går in i maskineriet och i tanken där det satt ett filter i änden på slangen. Att dra den genom väggen mellan tanken och “maskinrummet” gick galant, men att få den nya tillbaka genom den väggen visade sej lite knepigare. Det var då jag konstaterade att jag skulle ha behövt en lång krokig nypa att dra med, för slangen gick att pilla in genom maskinrumsväggen en bit så den kom ut ca 3mm på andra sidan, tack vare att den var lite tillspetsad. Någon sådan nypa har inte jag… Även om jag skulle ha det skulle det vara rätt svårt att få tag på den lille slangstumpen som fanns någonstans upp inunder kanten i tanken. Alternativ två var att få fast någonting i slangen som gick enkelt att få genom maskinrumsväggen, så jag kunde dra igenom slangen med den, då kom jag på det.

Röjsågen

Sprang in efter nål och tråd. Stack nålen med tråden genom änden på slangen och så var det bara att sticka nålen genom hålet i maskinrumsväggen och dra försiktigt så slangen kom efter, och det gick hur bra som helst, slangen kom bra igenom och så var det bara att trycka fast filtret och peta tillbaka alla skruvar, choken, filtret, kåpan, tanka, dra och den lille rackaren startade 🙂

Bränsleslangen i röjsågen

Tänk att en 5mm grov, 20cm slang kan göra en så glad 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Med nål och tråd…”

  1. Hade samma fel på ena motorsågen för ett par år sedan. Svårt att upptäcka under allt skräp som tenderar samlas under kåporna på sågen. Sedan blev sågen som ny med en ny slangstump.

  2. Som vanligt ska de va en kvinna till allt!Är uppväxt med två systrar plus mamma är vi alltså fyra kvinnor i familjen.Stackars pappa van som han är fortfarande med att det mamma säger gäller.

Kommentarer är stängda.