Söndagsnöje

Idag har det varit friskis och svettis a´la fårskit. Jag har två mindre boxar på sidan av de större fållorna i mitt fårhus, de är till för sjuklingar, får med juverinflammationer och sådant som behöver skötas lite extra. Problemet med dessa små fållor är att de skall tömmas på det gamla hederliga sättet.

Måkar fårskit

Med gummistövlar och peltorlurarna med “fullt-ös-medvetslös”-musik, gjorde jag idag ett anfall med grepen i högsta hugg, och ut kom det. Man måste ibland bli lite halvarg  och besluta sej att det här är inte ett jobbigt projekt som skall utföras utan ett alternativ till att köra 25 kilometer för att gå in i en hall och betala för att någon skall dra ett gymnastikpass för mej. Det är riktigt hälsosamt att göra lite greparbete emellanåt, och inte alltid sitta vid spakarna i traktorn, men när man står där undrar man nog hur man egentligen tänkte i planeringen… 😉

Paus i jobbet

Svettigt, skitigt och jobbigt, men efter en dusch kommer jag att sova gott, mycket nöjd med min dag. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Söndagsnöje”

  1. Joo det där känner man till. När det begav sig för fåraherden i Solf så tömdes alla kättar för hand och utan musik. Ibland var det så svårt med motivationen att tömningen tog mer eller mindre hela sommaren. Men fårskit är bra gödsel, det syns ännu på markarteringsresultaten var den spreds trots att det är mer än ett kvartsekel sen det begav sig 🙂

Kommentarer är stängda.