Asfalt.

För att rationellt kunna hantera lagerlådor och lastpallar krävs hårda jämna ytor och asfalt är väl kanske det allmännaste använda materialet utomhus. Hettan vid branden förra sommaren var så hög att också asfalten brann så nu blev vi tvungna att förnya de förstörda ytorna. Också det att vi gjutit nya golv på dom gamla i hallen föranledde att vi blev tvungna att höja på ytorna i anslutning till dörrar och andra öppningar i motsvarande grad för att få ytorna på utsidan i samma nivå. Lutningen på baksidan blev därför nu lite i större laget men åtminstone rinner vattnet säkert från byggnaden.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Asfalt.”

  1. Funderar på några saker som du som bonde kanske kan hjälpa mej med.
    Varför är det ljust i en ladugård hela natten, kossorna vill väl också sova?
    Varför är det sådant fasligt ljud dygnet runt utanför ett sånt jättemetall-torn på en bondgård?

  2. Man släcker nog lamporna också i ladugårdarna men låter en del vara tända som nattbelysning. Korna är lugnare om det inte är helt beckmörkt. Speciellt i lösdriftsladugårdar där korna går fritt behövs lite belysning så att de inte trampar på varandra. Dessutom sover korna inte på natten på samma sätt som vi. Största delen av tiden ligger de och dåsar, de sover bara 4-6 h/dygn och det är jämnt fördelat under hela dygnet. De sover alltså lika gott oavsett om det är dag eller natt.

    Metalltornet (tror jag) är en spannmålstork. Den här tiden på året när spannmålen skördas går de nästan dygnet runt eftersom säden skall torkas så snart som möjligt efter tröskningen.

  3. Joo, tror som Mats att det är frågan om en spannmålstork, eventuellt en undertryckstork med turbofläktar som går på högt varvtal. Låter som ett propellerflygplan?

Kommentarer är stängda.