Time to say goodbye…

Till min Ford. Lilla 4000 skall få ett nytt hem. Det tar emot, och känns vemodigt, men ibland måste man göra saker som tar emot för att ha möjlighet att gå vidare. Han har blivit för liten helt enkelt. Jag behöver två traktorer. Jag klarar mej nog med en, men mycket är lättare med två, och då gärna två som har frontlastare, drar på alla 4 tossorna och som orkar med balmaskin, slåtterkross, skitspridare osv. Det gör inte lilla 4000. Att han måste åka handlar om ekonomi. Jag får inte mycket för honom, men alltid en liten bottensumma för att eventuellt ha möjlighet att kunna köpa någonting lite mer passande.

Skulle jag kunna så skulle han absolut få vara kvar för och göra lättare jobb, bli deltidspensionär, men nu är det inte så. Jag vann inte de 8 miljonerna det lottades ut förra veckan, så då blir det såhär. ( Lämnade i och för sej inte in någon rad heller, chansen blir onekligen lite större om man gör det, men i alla fall… ) Tråkigt och trist att göra sej av med en trogen tjänare, men vad göra..

Letat någonting annat har jag, och gör jag, men ännu har jag inte lyckats hitta någonting som jag fallit för. Behöver någon jag kan lita på att startar när vintern kommer. Tack vare att jag kan sätta upp ensilagebalar på vinden i år är det ingen panik med att hitta en traktor till, för jag behöver tack vare det inte starta upp Jonte varannan dag och tur är det… Han är ingenting att lita på när utomhus temperaturen går under -10 grader…

En sak i taget. Nu skall jag först se till att 4000 kommer iväg ordentligt. Han får ett bra hem dit han kommer, i alla fall nu till börjas med, sen vet jag ju inte vad som händer med honom, men nu skall han få komma till ett hem där han är önskad och kraven på honom inte är så stora. Det känns bra.

fordens sista pråmresa

 Fordens sista pråmresa…

Show is over, say goodbye…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Time to say goodbye…”

  1. Jag rekomenderar dej lotta att du går in på sidorna Maskinbladet.dk och där hittar du säkert något intresant, eller på USV.dk där finns FENDT till skäliga priser. Då säger du förstås att de e så besvärligt med transport och annat. De e de inte alls, utan de e ett KAUKOHALOO till köparen och till Ahola Transport Å så e de klart. (fråga nisse). Du betalar en massa pengar för ingenting i Finland för att få någonting du kanske inte behöver, men där e du en människa där dom frågar vad du vill ha och vad du behöver. Vi ställer till de du behöver så att du e nöjd, lastare joystik, hydaulventiler etc. Där finns inga VALTRATATTARE. Där e kunden viktig. Lycka till.

  2. Hej Janne B! Ibland är det skrämmande hur folk känner en 😉 Tänker på raden ” Då säger du förstås att de e så besvärligt med transport och annat” … Svar: JA! Exakt så tänker jag 😉 Problemet är väl att jag helst tittar och provkör det jag lägger mina pengar på, eller känner de tidigare ägarna. Begagnat är i alla fall begagnat och allt syns inte på en bild. Därför är jag ofta försiktig när det gäller större summor på begagnade grejjer. Att Fendt är höjt till skyarna är någonting jag inte heller kan förstå, känns lite som att alla skryter med sin vattenvälling 😉 Men titta får man, och har jag, och skulle jag missa någonting någon gång, har jag Mats som brinner för traktorer och håller stenhård koll på nytt och farit på alla dessa internetsidor.
    Ordet Valtratattare föll mej precis i smaken, men jag skall nog inte riktigt skriva under på det, kan hända jag får “äta upp det” ännu i sådana fall, vem vet, kanske jag blir valtraägare ännu innan den här soppan är färdigkokt…

Kommentarer är stängda.