14 oktober, 2011 av

Kapplöpning…….

……med almanackan är vad som nu gäller då vi, på grund av installationsarbeten i lagret och regnigt väder, ligger nästan 2 veckor efter normal skördetidtabell.
Idag (läs igår) morgon var det klart väder och torrare vind genast från morgonen då det hade blåst nordlig vind hela natten så nu såg det lite mer lovande ut med möjligheten att få lite skördat till lager. Väderprognosen hade lovat ett par kallare nätter till att börja med men uppehåll och lite varmare mot slutet av perioden. Nattfrostvarningen gjorde att jag valde att idag skörda in resten av stjälksellerin till lagret. Den är ovanligt fin i höst och frisk trots att jag inte använt några bekämpningsmedel mot svampsjukdomar. Den importerade stjälksellerin hör annars till de produkter som oftast fastnat i tullaboratoriets granskningar av rester från bekämpningsmedel. De få nätter som det har varit kallt har jag haft den täckt då frostskador försämrar lagerhållbarheten. Blev klar med stjälkselleriskörden till lunchen.
På eftermiddagen fortsatte vi med kålskörden och där har vi också en annan kapplöpning på gång. Här är det frågan om ifall vi hinner skörda innan älgarna äter upp och trampar sönder de rara huvudena. Hittils har de hunnit förstöra endast ett hundratal huvuden då de föredragit resterna i broccolilandet men när den är uppäten står nog kålen i tur. Förhoppningsvis blir vi klar med kålskörden innan dess. Har jagat bort dem ur åkern med jämna mellanrum och går nu omkring med hes röst efter att ha ropat åt dem att de ska dra till skogs och låta kålen vara ifred. Jaktlaget lär ska påbörja älgjakten till helgen så förhoppningsvis får de korn på mina kålälgar.
Gjorde ett försök att också skörda lite morötter mot kvällssidan men dom är fortfarande som klistrade i marken så det blev inget annat än ett försök. Och till råga på allt så började det regna igen ikväll.

Älgarna provsmakat kålen.

Kråkskrämman misshandlad av älg.

Broccolin är också älgarnas favorit.

Etiketter:

Ett svar till “Kapplöpning…….“

  1. Christer skriver:

    Kom efter dagens Lördaxintervju att tänka på att det kunde ju ha blivit kapplöpning med älgarna också om dom fått för sig att anfalla. Minns den gången när jag fegade ur då älgkon ställde sig frustande och kraffsande emellan mig och kalven. Det blev dock älgkons tur att fega ur efter att jag hämtade yxan från traktorn. Har någon av bloggläsarna blivit anfallna av älg? Det var visst en orienterare i Norge som anfölls för någon vecka sen?