Kapplöpning…….

……med almanackan är vad som nu gäller då vi, på grund av installationsarbeten i lagret och regnigt väder, ligger nästan 2 veckor efter normal skördetidtabell.
Idag (läs igår) morgon var det klart väder och torrare vind genast från morgonen då det hade blåst nordlig vind hela natten så nu såg det lite mer lovande ut med möjligheten att få lite skördat till lager. Väderprognosen hade lovat ett par kallare nätter till att börja med men uppehåll och lite varmare mot slutet av perioden. Nattfrostvarningen gjorde att jag valde att idag skörda in resten av stjälksellerin till lagret. Den är ovanligt fin i höst och frisk trots att jag inte använt några bekämpningsmedel mot svampsjukdomar. Den importerade stjälksellerin hör annars till de produkter som oftast fastnat i tullaboratoriets granskningar av rester från bekämpningsmedel. De få nätter som det har varit kallt har jag haft den täckt då frostskador försämrar lagerhållbarheten. Blev klar med stjälkselleriskörden till lunchen.
På eftermiddagen fortsatte vi med kålskörden och där har vi också en annan kapplöpning på gång. Här är det frågan om ifall vi hinner skörda innan älgarna äter upp och trampar sönder de rara huvudena. Hittils har de hunnit förstöra endast ett hundratal huvuden då de föredragit resterna i broccolilandet men när den är uppäten står nog kålen i tur. Förhoppningsvis blir vi klar med kålskörden innan dess. Har jagat bort dem ur åkern med jämna mellanrum och går nu omkring med hes röst efter att ha ropat åt dem att de ska dra till skogs och låta kålen vara ifred. Jaktlaget lär ska påbörja älgjakten till helgen så förhoppningsvis får de korn på mina kålälgar.
Gjorde ett försök att också skörda lite morötter mot kvällssidan men dom är fortfarande som klistrade i marken så det blev inget annat än ett försök. Och till råga på allt så började det regna igen ikväll.

Älgarna provsmakat kålen.
Kråkskrämman misshandlad av älg.
Broccolin är också älgarnas favorit.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

En kommentar till “Kapplöpning…….”

  1. Kom efter dagens Lördaxintervju att tänka på att det kunde ju ha blivit kapplöpning med älgarna också om dom fått för sig att anfalla. Minns den gången när jag fegade ur då älgkon ställde sig frustande och kraffsande emellan mig och kalven. Det blev dock älgkons tur att fega ur efter att jag hämtade yxan från traktorn. Har någon av bloggläsarna blivit anfallna av älg? Det var visst en orienterare i Norge som anfölls för någon vecka sen?

Kommentarer är stängda.