Ficklampa!!!

Nu har det blivit den årstiden när en telefon utan ficklampa nästan kan klassas som värdelös. Pekskärmar hit och dit, en rejäl telefon har ficklampa!

I alla fall är en telefon utan ficklampa värdelös när man glömt ficklampan hemma, blivit och pyssla i fårhuset utan att tänka på att det blir mörkt som i en säck den här årstiden, i synnerhet när det är mulet, och man inte kommit ihåg att tända utelampan. Jag har inte långt hem från fårhuset, men tillräckligt för att jag med skor på fötterna skall bli genomsur, törna i grinden , gå in i kaninburen och sparka kring askämbaret jag ställde på trappan när jag gick ut…

Hur mycket maximal otur får man ha? Men jag tröstar mej med att det säkert är fler därute som snubblar omkring i mörkret och glömt ficklampan hemma. Eller?

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

6 reaktioner till “Ficklampa!!!”

 1. Joupp, här har du en som snubblar omkring. Helt otroligt hur det ändrar dag för dag. Speciellt idag var det mulet och det blev lite extra fart på att få allt färdigt före den totala förmörkelsen.

  Helt rätt med telefonen och ficklampan. Saknar en lampa i min nuvarande telefon. Men man kan reparera rätt så mycket med med bara ljuset från pekskärmen. Kommer ihåg då vi låg under vår gamla Volvo 700 en mörk höst och reparerade ett stag som hoppade bort från sin plats.

 2. Föredrar pannlampa då jag är ute i mörkret. De har ju dessutom kommit ner i pris så pass att man numera kan ha dem liggande lite varstans. Minns att jag köpte en ficklampa att ha i traktorn då när jag inledde min jordbrukarkarriär 1988. Den kostade endast några mark men jag försökte ändå dra av den i beskattningen. Minns att jag fick back på ansökan med motivering att den räknades tillhöra privategendom och därmed inte berättigad till avdrag. Tyckte det var så gement att jag lämnade in ett besvär till rättelsenämnden och fick avdraget godkänt. Skam den som ger sig 🙂 Numera har nog skatteverket varit mer givmild och låtit mig belysa min väg över åker och genom skog.
  Min son som körde skogsmaskin glömde pannlampan hemma en mörk regnig novembermorgon, berättade när han kom hem att i morse var han nog glad att mobiltelefon var utrustad med lampa annars hade det nog blivit mycket snubbel och fall innan han hittat maskin.

 3. Föresten Maria, här är det månljust 🙂
  Vilket borde betyda att det INTE blir regn inatt 🙂 🙂

 4. Jo, pannlampa är nog en av de bättre uppfinningarna. Att ha båda händerna lediga, slippa ha telefonen eller ficklampan i munnen för att kunna göra någonting utomhus, efter mörkrets inbrott är nog värt de euron en pannlampa kostar. Ändå händer det sej att man står där med telefonen i munnen och pysslar på med någonting. Man skall dock se till att telefonen är vattentät 😉

 5. Jag går alltid med en pannlampa i fickan. Mitt i sommaren kan man bli tvungen att fixa nånting i en mörk vrå och då är pannlampan absolut nödvändig. Det är den enda lampa som inte lyser en rakt i ögonen.

  Jag använder bara billiga och enkla lydiodlampor som enbart har funktionen på och av. Jag blev helt vansinnig på de modeller som har en massa blinkfunktioner och annat helt onödigt. Man har minsann annat att göra än att trycka sej igenom flera fåniga alternativ.

  Intressant nog är den bästa pannlampan den billigaste (kolla Clas Ohlson …)

  Förra våren köpte vi tio pannlampor (och laddbara batterisatser) men så tyckte barnbarnen lika mycket om pannlamporna så nu är de utspridda över hela huset – mest i mörka garderober …

  (Måste väl köpa tio tilll …)

 6. Ja, Nisse, det där känner man verkligen igen…

  Hittar man EN pannlampa vet man precis vem som skall få använda den,( är jag ensam hemma har jag naturligtvis den,) men är Mathias hemma är det en helt självklar sak att han skall ha den, och jag får ha hans Nalle Puh lampa som lyser sisådär, och blir bländad i ögonen av pannlampans blinkfunktion (” för den är häftigast” ) lite nu som då, för att lysa på vägen eller det man skall se på är tråkigt, det är mycket roligare att lysa på allt annat, stengården, kaninen, fågelbordet, tak och väggar och naturligtvis mammas ögon, när man ropar snälla mathias kom nu, har man lärt sej att titta undan, annars blir det blink..blink..blink…. rakt i ögonen… 😉 sen ser man ingenting med en nalle puh lampa med dåliga batterin…

  Kan garantera att nästa pannlampa blir utan blinkfunktion 😉

Kommentarer är stängda.