Sommargrannarna

Våra sommargrannar har jag inte skrivit om ännu. Det är två killar som är ganska maffiga och håriga. Man ska inte bråka med dem, för det kan säkerligen sluta dåligt. Hela deras revir är ingärdat och man ska inte kissa på staketet.. Kanske någon listat ut vem jag pratar om  ? 🙂

 

Detta är alltså pojkarna som bor andra sidan Lolaxvägen. Texas, en av de mycket få texas longhorn som finns i Finland, och hans kompis som inte presenterat sig, men är en highland cattle. Dessa två är en del av mina grannars nötkreatur som är ute på bete lite runt omkring i Petalax. Småningom ska väl dessa två flytta hem till ägarnas gård inför vintern.

Texas longhorn är en boskapsras som utmärks framför allt av sina typiska horn, vilka spänner över nästan två meter och vars ändar är svagt uppåtböjda, samt för sin rödbrokiga färg.

Rasens ursprung är föremål för diskussion, men anses allmänt ha utvecklats som en korsning mellan den spanska Retinton (Criollo), vilken kvarlämnades av spanska upptäckare, och engelska kor som togs med av engelska invandrare under 1820-1830-talet.

Rasen blev populär under 1870-talet, när stora hjordar av Bisonbufflar slaktades, och de invandrade bönderna spred sig norrut över prärien. Detta var under den tid när cowboyer fortfarande var de som vaktade hjordarna, och drev dem till slakt över stora sträckor.

I takt med att taggtråden tog över och stora marker stängslades förlorade denna behornade ras i popularitet. Den försvann nästan, men räddades 1927, i sista sekunden, av entusiaster från United States Forest Service vilka gav en liten hjord en fristad i Oklahoma.

Senare hölls rasen som kuriositet och historiskt intresse av framför andra, ett flertal bönder i Texas, varför den idag kallas Texas longhorn, men ursprungliga namnet var Longhorn cattle.

Källa: Wikipedia

Lite allmänt rolig information jag hittade:
Texas Longhorn horn kan spänna över två meter (7 1/2 feet).
Texas Longhorn har lätt för att kalva (99,7 av kalvarna blir födda utan hjälp).
Texas Longhorn har ett lungt temperament.
Texas Longhorn köttet har låg fetthalt och lågt kolesterol.

 

 

 

Författare: Cicci

Mitt namn är Cecilia "Cicci" Lundberg och jag är 17 år. Petalaxbo med intresse för djur och natur, främst hästar och hundar. Bor med min mamma, pappa och två småsystrar; Jennifer, 14 och Julia, 11. Går i skolan i Gamla Vasa på Yrkesakademins lantbrukslinje andra året och bor på skolans internat under veckorna. På fritiden är jag med mina vänner. Andra intressen är musik och fotografering. Som person är jag väldigt positiv och pratglad och försöker alltid se till att personerna i min omgivning har det bra. Jag läser också studentämnen på samma gång som vanliga yrkesämnen, och får därför både yrkesexamen och studentexamen. Detta kallas kombinerad examen (kombi). :)