20 oktober, 2011 av

Pumpor……

……hör också till vårt sortiment av odlingsväxter. Pumpasäsongen brukar vara som livligast så här inför Halloween under sista veckoslutet av oktober. Många firar också Halloween till allhelgonahelgen men jag tycker inte att man skall blanda ihop dessa “högtider” desto mera, eller den “spöklika” delen av Halloweenfirandet kan man gärna göra undan i oktober och låta tankarna gå till dem vi förlorat under allhelgonahelgen.
Nå hur som helst, pumpaprydnader speciellt upplysta sådana är ju en trevlig sak nu då det är så mörkt ute. Och gärna kan man låta fantasin och kreativiteten flöda vid bearbetningen av pumporna, det går ju att göra så mycket annat än enbart “grinagubbar”. En trevlig sysselsättning är det hur som helst att regniga kvällar bearbeta pumporna 🙂

Årets pumpor håller hög kvalitet tack vare det varma vädret och dom har också klarat den regniga avslutningen av växtsäsongen förvånansvärt bra. Pumporna skördade vi in för ett par veckor sen för att inte behöva passa dem vid risk för nattfrost. Största delen lagrar vi i växthuset i brist på annat lämpligt lager, optimal lagring torde annars vara en sval och relativ torr plats. Skyddar man dem för fukt och stötar brukar dom hålla några veckor. Skurna dekorationspumpor håller några dagar utomhus om dom skyddas för frost. Pumporna är inte enbart dekorativa med sin gulorange färg, både köttet och fröna ur innanmätet kan med fördel användas till olika maträtter. Det finns gott om recept på “nätet” och bloggläsarna kan ju också dela med sig av sina bästa tips!

Färgranna pumpor i höstmörkret.

Etiketter:

6 svar till “Pumpor……“

 1. Elianne Rehn skriver:

  Den godaste pumpan är Hokkaido. Smakar kastanj som nyrostad i ugn. (1 cm klyftor ca 10 min i 250 grader med olivolja, salt, peppar och paprika) ) Och bäst för att den är så enkel att använda, man kan med fördel äta också skalet, storleken är måttlig vilket också är en förtjänst. Odlas den i Finland? Har första gången hittat den i en finländsk butik nu i höst, på Stockmanns delikatess eko avdelningen, där den kostar 2,39 kg alltså mindre än vanliga vinterpumpor och dekorationspumpor. Kan den odlas i Finland också?
  Om den ursprungligen kommer från Hokkaido så är väl klimatet inte helt fel?

 2. Christer skriver:

  E.R.: Verkar finnas flera typer av “Hokkaido”? Men verkar i övrigt intressant, priset definitivt lockande 🙂 Klimatet i Japan är nog lite varmare än vad vi har men med sommrar som den senaste kunde nog odlingen lyckas. Fältmässiga pumpaodlingen i Finland är nog ganska blygsam. Min odling brukar lyckas bra endast 1 år av 3 men nu har vi fått god skörd 2 år i rad. Odlingen lite för osäker för satsning i större skala men lite experimenterande finns det utrymme för. Vi har odlat pumpor i ett 15-tal år så både bättre och sämre år har vi upplevt.

 3. Stina skriver:

  Hej Christer
  Jag har just skummat genom dina bloggsidor och hittade nåt intressant, hur blev det med koskiten i hagen, fick den nån närkontakt med dina tår, eller vill du ha sällskap i hagen nästa sommar??
  Ha de gott, ni kanske kommer över med lite morotsleverans om du har vägarna förbi och vill testa skidspåren på andra sidan kvarken till jul eller så.

 4. Gunilla skriver:

  Hej !
  Det finns flera typer av Hokkaido pumpor, själv har jag i år odlat en som heter Uchiki Kuri , en mycket god pumpa . Jag brukar bl.a göra soppa av den. Man kokar pumpan och kör i matberedaren, blandar i kokosmjölk, salt,peppar och ev litet chili… Jättegott och en härlig orangegul färg ! Pumpor kan med fördel inhandlas i Gårdsboden i Kyrkslätt , där finns flera fina sorter. Det kan jag lova…för det är jag som odlat dem !
  Hälsningar till Christer, min klasskamrat från Överby !

 5. Christer skriver:

  Se där, en kurskamrat som också odlar pumpor 🙂 Tack för Hokkaido information, får väl testa den ett nytt år.

 6. […] firar inte Halloween desto mer, men en glad pumpa (eller ”grinagubb” som odlaren själv kallar dem) brukar vi ha på trappan för dekorations skull. Sedan är det All Helgona för vår […]