31 oktober, 2011 av Charlotta

Dendär kinakålen…

Jaa,, den där kinakålen, nu är den sedan nån vecka inne i kyllager. Där får den vara tills den skall putsas ut, men då kommer vi antagligen att skriva 2012 i almanackan.

Att skära in kålen tar sin lilla tid. Varje huvud skall skäras av för hand.

Här skär Mats av en kål…

De yttersta bladen tas bort och sen när den är ”5 före sådan den ser ut i butiken” sätter man den i häcken. Några extrablad lämnas kvar på huvudet. De skyddar själva huvudet mot tryck och småskavanker. De bladen putsar man bort sedan när man putsar kålen ur lagret.

Här är det Mats, och Mats mormor Göta som skär kål. Göta är 80+ men gillar att grejja på. Kålen är lugnare att skörda än tex. potatisen. På potatismaskinen går det i ett snabbare, konstant tempo, det är mer stressande. Kålskärandet får man ta i sin egen takt, men är på ett sätt tyngre när man skall kröka rygg för varje kålhuvud man skär av. För och nackdelar med allt…

Det tar tid att skörda kålen, det är ett traskande fram och tillbaka till och från häcken, och sen skall de köras in i lagret, men det där traskande… Att gå omkring i en åker dag ut och dag in, där jorden har en perfekt struktur för att klidda så mycket som möjligt kring stövlarna. Ibland känns det som om man har gjutit fast stövlarna i cementkakor, så man måste gå bredbent för att få fötterna att gå om varandra… Tar man upp en jordklump och kramar till den lite går det att kasta den som en tennisboll. Som tur va, var det någorlunda hyggligt väder medan kålen skulle in i år, så de värsta tennisbolls och vällingstadiet infann sej inte riktigt. Tacksamt för kålskäraren.

3 svar till “Dendär kinakålen…“

 1. Mats skriver:

  Jag kan inte upphöra att imponeras av trädgårdsodlare som Christer och Matte. Det där är om nånting att jobba med jorden. Trädgårdsproduktion är en helt annan värld en oss som mest jobbar från traktorhytten. Hatten av!

 2. Dånö Matte skriver:

  Hej Mats. Man tackar! Jo dehär ryggkrökande har sina sidor,men jag imponeras mer över er som har djur. När vi grönsaksodlare har allt skördat och inne i lager kan vi ta en sovmorgon el 2… Men har man djur ska dom ha sin skötsel söndag som vardag, jul som midsommar, e bara o knalla sig opp vare sig man vill el ej. Är uppväxt med mjölkkor hos mormor o morfar,så djurhållning e inte främmande mark för mej. Har oxå haft får i mindre skala själv.Så jag lyfter i min tur på hatten för er djurbönder som trotsar tidiga mornar o sena kvällar för att ta hand om djuren. 🙂

 3. Christer skriver:

  Joo du Mats: Vi som skördar det mesta för hand får på ett annat sätt kontakt med marken än det som skördas maskinellt från hytten. Dofter och ibland lukter, småkryp och markens struktur m.m. blir så mycket mera påtagligt och samtidigt får man motion (av ”traskandet”) vilket lär vara bra för kroppen 🙂 Ryggarbete javisst men gör man bara lite magmuskelövningar emellanåt så att ”muskelkorsetten” hålls i balans så är det heller ingen fara. Men visst är det imponerande med 80+ are på åkern? All anledning att lyfta på hatten för mormor Göta!
  En intressant iaktagelse är att av mina traktorers årliga timantal (ca 1200h / år) nöts sitsen kanske ca 800h resten är timmar när jag går bredvid traktorn eller traktorn jobbar vid bevattningspumpen.