Nästa år……

….planeras under tiden som jag sliter med skörden av det sista av årets grönsaker. Än så länge är det bara en planering i huvudet i takt med att jag summerar plus och minus med årets säsong, vad som blev bra, vad som gick dåligt och framför allt misstag som jag aldrig kommer att göra om. Det sista brukar inte bli satt på papper tyvärr men det övriga präntas ner i takt med att planeringen konkretiseras någon dag då det lugnar ner sig på arbetsfronten och anskaffningen av förnödenheter aktualiseras.
Så värst stora förändringar blir det väl inte men jag hoppas kunna sköta odlingarna bättre nästa år då stora byggprojekt inte fordrar min uppmärksamhet. Visst återstår en hel del jobb med inredning och anskaffning av maskiner och redskap men det borde ändå inte fordra lika mycket tid som planering och byggandet av produktionshallen.
Än så länge är dock tillvaratagandet av skörden första prioritet även om orken och motivationen börjar sina i takt med att dagarna blir kortare och temperaturen sjunker. En kladd räkningar på skrivbordet som tillsammans rör sig om 6-siffriga belopp är dock en god motivator till att jobba vidare trots att dagens nyhetssändning inte meddelade speciellt uppmuntrande ekonomiska utsikter. Ekologisk odling lär vara mest lönsamt även om också den gått på förlust under hela 2000-talet? Jaa, inte vet jag men på något vis brukar det ordna sig till sist. Men ibland funderar man om man borde försöka hitta något välbetalt jobb vintertid, helst ett nattjobb så att man kunde hugga i skogen på dagarna.

Nåjaa, dylika tankar skingras hastigt när planeringen av nästa år tar fart i huvudet för se nästa år då kommer allt att gå så mycket bättre. 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

En kommentar till “Nästa år……”

  1. Det är just det som är det goda med att vara jordbrukare. När man börjar fundera på nästa år brukar den gångna säsongens plågor snabbt bli förträngda. 🙂

Kommentarer är stängda.