24 november, 2011 av

Plöjningen påbörjad.

Inledde idag höstplöjningen på åkern där havren odlades i år (förövrigt samma åker som jag vårplöjde när Lördax ringde upp i maj). Hade hoppats kunna plöja denna åker medan det var lite påfruset då det fanns en hel del lång otröskad halm på de platser som drabbades av liggsäd. Det brukar nämligen gå bättre att plöja om den otröskade halmen är något ihopfrusen så att den inte så lätt trasslar in sig i plogen. Nu hann det tina upp igen innan jag hann dit men det gjorde ingenting för det gick väldigt lätt och bra att få till en snygg plöjning. Det visade sig nämligen att spillsäden från tröskningen grott och vuxit till sig så bra under den långa varma hösten att den band ihop långhalmen så att det mera påminde om plöjning av en ettårig vall än en stubbåker.

Fukten i jorden var också lagom så det var inget problem med att jorden skulle fastna på vändskivorna. Allt detta bidrog till att plogen gick lätt och det är ju tacksamt nu när bränlet är så dyrt. De jordarter jag har brukar annars ha en benägenhet att fastna på vändskivorna om inte jorden är genomfuktad.
Vändskivor av plast lär fungera bättre på dylika jordar men dom var inte så allmänna då när vi köpte plogen. Jag har inte så steniga åkrar men vi var ändå lite osäkra på plastvändskivornas slitstyrka så valet föll på normala stålvändskivor då när det begav sig. Numera har ju också vändskivor av plattstål börjat användas men dem har jag ingen erfarenhet av heller. Undrar hur dom beter sig på vidhäftande jordar?

Kanske kan bloggläsarna dela med sig lite om erfarenheter av olika vändskivematerial?

6 svar till “Plöjningen påbörjad.“

 1. Solfbonde skriver:

  Jag använder själv plastvändskivor och skulle aldrig någonsin vilja byta tillbaka till stålvändskivor. Hade tidigare enorma problem med att jorden fastnade både på Söderfjärden och på mulljordar. Har nog även ca 10 ha rätt hård och stenig mark men inte skulle jag vilja påstå att dessa åkrar har slitit vändskivorna nämnvärt. Men det är klart att det kanske skulle vara en annan situation om man skulle ploga ännu mera steniga och sandiga jordar.

 2. Solfbonde skriver:

  Däremot har jag erfarenhet av både Kvernelands original plastvändskivor och piratplastvändskivor. Kverneland plastvändskivorna har slitits betydligt mindre trots att jag har plöjt mera med dem. Trots prisskillnaden är det nog enligt min åsikt värt att köpa Kverneland originalplastvändskivor.

 3. Christer skriver:

  Joo, har förstått att vändskiveslitaget på sandjordar är stort men också hört att enstaka stenar inte nämnvärt nöter plasten. Nå som sagt i år glider plogen bra, blev nästan onödigt blött efter gårdagens regn, men nog minns man år också då plogen mera uppfört sig som ett potatisåder än som en plog och då börjar 80 spagettihästar få det jobbigt med 5 skär.
  Sandjordar har jag ju inte, dock några stenbackar.

 4. Christer skriver:

  Plöjde ett av de direktsådda fälten idag, torrt och fint men gick nog lite tyngre än det förra skiftet som hade plöjts i våras. Blåsigt väder men det märktes ju inte i hytten 🙂

 5. Micke skriver:

  Har du försökt med att stryka glasfiberharts på stålvändorna om det
  vill fastna och jäklas. Håller ganska länge och är inte särskilt dyrbart
  heller om det görs på torra och rena vändor.

 6. Christer skriver:

  Det har jag inte provat. Borde ge en glatt yta men jag har varit rädd för att alltför slät yta skulle ge en sugeffekt som inte förbättrar situationen. Ska pröva något år när det fastnar, i år har det som sagt inte varit ett problem hittils i alla fall. Tack för tipset!