Plöjningen påbörjad.

Inledde idag höstplöjningen på åkern där havren odlades i år (förövrigt samma åker som jag vårplöjde när Lördax ringde upp i maj). Hade hoppats kunna plöja denna åker medan det var lite påfruset då det fanns en hel del lång otröskad halm på de platser som drabbades av liggsäd. Det brukar nämligen gå bättre att plöja om den otröskade halmen är något ihopfrusen så att den inte så lätt trasslar in sig i plogen. Nu hann det tina upp igen innan jag hann dit men det gjorde ingenting för det gick väldigt lätt och bra att få till en snygg plöjning. Det visade sig nämligen att spillsäden från tröskningen grott och vuxit till sig så bra under den långa varma hösten att den band ihop långhalmen så att det mera påminde om plöjning av en ettårig vall än en stubbåker.

Fukten i jorden var också lagom så det var inget problem med att jorden skulle fastna på vändskivorna. Allt detta bidrog till att plogen gick lätt och det är ju tacksamt nu när bränlet är så dyrt. De jordarter jag har brukar annars ha en benägenhet att fastna på vändskivorna om inte jorden är genomfuktad.
Vändskivor av plast lär fungera bättre på dylika jordar men dom var inte så allmänna då när vi köpte plogen. Jag har inte så steniga åkrar men vi var ändå lite osäkra på plastvändskivornas slitstyrka så valet föll på normala stålvändskivor då när det begav sig. Numera har ju också vändskivor av plattstål börjat användas men dem har jag ingen erfarenhet av heller. Undrar hur dom beter sig på vidhäftande jordar?

Kanske kan bloggläsarna dela med sig lite om erfarenheter av olika vändskivematerial?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Plöjningen påbörjad.”

 1. Jag använder själv plastvändskivor och skulle aldrig någonsin vilja byta tillbaka till stålvändskivor. Hade tidigare enorma problem med att jorden fastnade både på Söderfjärden och på mulljordar. Har nog även ca 10 ha rätt hård och stenig mark men inte skulle jag vilja påstå att dessa åkrar har slitit vändskivorna nämnvärt. Men det är klart att det kanske skulle vara en annan situation om man skulle ploga ännu mera steniga och sandiga jordar.

 2. Däremot har jag erfarenhet av både Kvernelands original plastvändskivor och piratplastvändskivor. Kverneland plastvändskivorna har slitits betydligt mindre trots att jag har plöjt mera med dem. Trots prisskillnaden är det nog enligt min åsikt värt att köpa Kverneland originalplastvändskivor.

 3. Joo, har förstått att vändskiveslitaget på sandjordar är stort men också hört att enstaka stenar inte nämnvärt nöter plasten. Nå som sagt i år glider plogen bra, blev nästan onödigt blött efter gårdagens regn, men nog minns man år också då plogen mera uppfört sig som ett potatisåder än som en plog och då börjar 80 spagettihästar få det jobbigt med 5 skär.
  Sandjordar har jag ju inte, dock några stenbackar.

 4. Plöjde ett av de direktsådda fälten idag, torrt och fint men gick nog lite tyngre än det förra skiftet som hade plöjts i våras. Blåsigt väder men det märktes ju inte i hytten 🙂

 5. Har du försökt med att stryka glasfiberharts på stålvändorna om det
  vill fastna och jäklas. Håller ganska länge och är inte särskilt dyrbart
  heller om det görs på torra och rena vändor.

 6. Det har jag inte provat. Borde ge en glatt yta men jag har varit rädd för att alltför slät yta skulle ge en sugeffekt som inte förbättrar situationen. Ska pröva något år när det fastnar, i år har det som sagt inte varit ett problem hittils i alla fall. Tack för tipset!

Kommentarer är stängda.